« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
VLAK SMRTI

Za nesreću vlaka u Rudinama optužen Ivan Medak i još četiri osobe

Medak je predložio uporabu novog tipa retardanta koji je uzrokovao kobnu nesreću u kojoj je poginulo šest osoba

(Paun Paunović/Cropix)
Više o

Ivan Medak

,

željeznička nesreća

,

Rudine

,

Ivan Tomašković

,

Drago Rogulj

,

Jozo Bazina

,

Branko Tišljar

,

vlak Rudine

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je zbog strašne nesreće nagibnog vlaka u Rudinama 24. srpnja 2009. podiglo optužnicu protiv Ivana Medaka, Ivana Tomaškovića, Joze Bazine, Drage Rogulje i Branka Tišljara.

Kako javlja HTV, okrivljenici su optuženi da su bili svjesni kako mogu izazvati klizavost tračnica koje će onemogućiti kočenje vlakova na nizbrdici.

Ivan Medak je kao direktor poslova ekologije i zaštite HŽ-Infrastrukture predložio uporabu novog tipa retardanta - sredstva za sprječavanje zapaljenja pragova na visokim temperaturama, a upravo je prskanje tračnica tim sredstvom neposredno prije prolaska vlaka uzrokovalo kobnu nesreću.

Novi tip retardanta koji se do tada nije koristio ponudila je tvrtka Intrade d.o.o. Zagreb. Ponudu je Medak prihvatio iako ta tvrtka, što je on i znao, nikad nije obavljala takve poslove.

Drago Rogulj je optužen da je kao voditelj zaštite od požara Područnog odjela Split nadgledao prskanje pruge retardantom. Ivan Tomašević tereti se da je nabavio retardant i angažirao punca Jozu Bazinu da izradi priručnu prskalicu za nanošenje sredstva na prugu.

Kako to već ide, Bazina je pak angažirao Branka Tišljara da obavi prskanje, a u tome su mu pomogli, naravno poznanici.

Nagibni vlaka koji je putovao iz Zagreba prema Splitu, proklizao je tijekom kočenja i u Rudinama izletio s tračnica. U nesreći je poginulo šest osoba, dok ih je 55 ozlijeđeno.

13.04.2010. 17:17:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh