« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
AKCIJA I REAKCIJA

Urednici HTV-a traže javnu ispriku Sabora i Kajina

Branimir Bilić i Đuro Tomljenović reagirali su na optužbe za "poslovanje ispod stola".

(Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

Sabor

,

HTV

,

branimir bilić

,

Damir Kajin

,

Poslovni klub

,

javna isprika

,

Đuro Tomljenović

,

Lica nacije

,

optužbe

,

poslovanje ispod stola

,

ukidanje imuniteta

,

istup

Novinari i urednici HTV-a Branimir Bilić i Đuro Tomljenović zatražili su danas javnu ispriku Hrvatskog sabora i zastupnika IDS-a Damira Kajina zbog njegovih jučerašnjih izjava u sabornici u kojima je HTV prozvao zbog "poslovanja ispod stola", rekavši da se na HTV-u kupuje gotovo svaka emisija, od "Poslovnog kluba" do "Lica nacija".

Dvojica urednika tih emisija Tomljenović i Bilić obratili su se predsjedniku Sabora Luki Bebiću zbog, kako kažu, Kajinovih teških uvreda i objeda na račun njihovih emisija te su od njega i saborskih tijela zatražili da se Kajinu ukine imunitet kako bi protiv njega mogli pokrenuti sudski postupak.

"Riječ je o javno izgovorenoj besramnoj laži i nečuvenom političkom reketu i ucjeni, smišljenom pritisku na slobodu javne riječi, potčinjavanju novinarstva političkim autokratima i komesarima, koji bi zbog vlastitih interesa i političkog profiterstva uređivali hrvatske medije", stoji, pak, u Bilićevom pismu koji također traži ukidanje zastupničkog imuniteta Kajinu.

"Svojim istupom zastupnik Damir Kajin teško je optužio i na stup srama stavio moj tridesetogodišnji novinarski rad, te istodobno saborsku govornicu iskoristio za obračun sa slobodom javne riječi u Hrvatskoj, i svima onima koji ne misle i ne rade kao što to očekuju i traže nevjerodostojni političari okrenuti samo svojim usko stranačkim ili osobnim interesima", stoji u Tomljenovićevom pismu koji je spreman na sudsku tužbu ako se Kajin ne ispriča njemu i HRT-u.

U saborskoj raspravi o HNS-ovom zahtjevu da Vlada izvješćuje Sabor o poslovanju državnih poduzeća, Kajin je rekao kako je uvjeren da najmanje desetina poslova koje ugovaraju državna poduzeća otpada na "poslove ispod stola", te poručio da je riječ o velikim sustavima, koji su moćniji od ministarstava, a kao primjer je naveo HTV. Rekao je tako da se na Hrvatskoj televiziji (HTV) kupuje gotovo svaka emisija, od "Lica nacije' do "Poslovnog kluba".

Na Kajinov istup jučer je priopćenjem reagirala Hrvatska radio televizija (HRT) ističući da je uvrijedio gotovo svakog njihovog djelatnika. (hina/metro-portal)

02.04.2009. 15:47:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh