« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
AUTIZAM 8000

Obilježen Svjetski dan autizma

Glavna skupština UN-a skreće pozornost javnosti diljem svijeta na sve veći problem autizma.

(Vlado Kos, CROPIX)
Više o

autizam

,

Svjetski dan autizma

,

Ivo Zvonarević

,

Svjetski dan svjesnosti o autizmu

,

Kišni čovjek

,

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet

,

Centar za autizam

,

Autizam 8000

,

Slavica Dujmović

,

Udruga za autizam Zagreb

,

Kuća za kućnu sreću

U povodu današnjega Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i 11-godišnji Ivo Zvonarević, koji živi s autizmom, pustili su pet minuta prije podneva na Trgu bana Jelačića u zrak balone s natpisom "Autizam 8000", čime su simbolično željeli podsjetiti na 8.000 evidentiranih osoba s autizmom u Hrvatskoj, iako se smatra da ih je i više.

Glavna skupština UN-a odabrala je 2. travnja kao Svjetski dan svjesnosti o autizmu, čime želi skrenuti pozornost javnosti diljem svijeta na sve veći problem autizma.

Riječ je o poremećaju u ponašanju nepoznatog uzroka. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji te neuobičajeno vezivanje za neki predmet.

Obilježavanje Svjetskog dana autizma u Hrvatskoj organizirali su zajednički Nacionalna udruga za autizam, Udruga za autizam Zagreb, Udruga "Kišni čovjek", Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet i Centar za autizam. Osim u Zagrebu, baloni su pušteni i u drugim gradovima - Rijeci, Splitu, Novoj Gradiški i Osijeku.

Statistike govore da se na 10.000 novorođene djece rodi 4-5 djece s autizmom. U Hrvatskoj još nema točne evidencije o broju takvih osoba, a tek ih je 2 % uključeno u neki program obrazovanja i rehabilitacije.

Predsjednica Udruge za autizam Zagreb Slavica Dujmović najavila je da će do kraja godine u Zagrebu biti otvorena prva kuća za odrasle osobe s autizmom, nazvana "Kuća za kućnu sreću". Riječ je o prvoj zajednici u kojoj će živjeti šest odraslih osoba s autizmom, no za njezin dovršetak još nedostaje 480 tisuća kuna pa se u Udruzi nadaju novim donatorima.

U udrugama ističu da autistična djeca i njihovi roditelji nemaju potporu u hrvatskome zdravstvenom sustavu, da nema nijednoga specijaliziranoga dijagnostičkog tima za autizam ni kliničkoga odjela za tretman poremećaja u ponašanju. Nije izgrađen nijedan namjenski objekt za autistične osobe te nema riješenog financiranja i provođenja programa rada s tim osobama. (hina/metro-portal)

02.04.2009. 15:06:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh