« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
PANIKA NA MARKOVOM TRGU

Sanader podnio ostavku

Vladu i HDZ navodno preuzima Jadranka Kosor, a Andriji Hebrangu je ponuđena kandidatura za predsjednika države

(Igor Sambolec, CROPIX)
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Jadranka Kosor

,

Andrija Hebrang

,

ostavka premijera

Premijer Ivo Sanader navodno je podnio ostavku na dužnost predsjednika Vlade te je tu informaciju potvrdio svojim najužim suradnicima i stranačkim kolegama.

Iz Vladinog Ureda za odnose s javnošću najavljeno je održavanje konferencije za novinare u zgradi Vlade danas u 14 sati.

Kako javlja Jutarnji list, Sander je predložio da ga na mjestu predsjednika Vlade i predsjednika stranke zamijeni Jadranka Kosor, a da kandidat HDZ-a za predsjednika države bude Andrija Hebrang kojemu je Sanader navodno dao 24 sata da odluči hoće li prihvatiti kandidaturu.

Jutarnji piše kako je jutros u Saboru nenajavljeno održana sjednica Kluba HDZ-a na kojoj su bili gotovo svi ministri. Premijer Sanader i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor na sastanku nisu viđeni, ali su zamijećeni pri prolazu do male vijećnice i to kroz podrumske hodnike, javlja HTV.

Prva nagađanja o razlozima premijerove ostavke dotakla su se njegovog zdravstvenog stanja no, neslužbeno se doznaje da je premijer zastupnike HDZ-a izvijestio da mu zdravlje nije ozbiljno narušeno zbog čega se odmah počelo spekulirati da je odlazak motiviran bolešću člana obitelji.

S promjenom vrha Vlade došlo je i do promjena u ministarstvima pa će tako dosadašnji ministar poljoprivrede Božidar Pankretić postati potpredsjednik Vlade, a na njegovo mjesto dolazi Petar Čobanković. Ostavku u Vladi dao je ministar obrazovanja Dragan Primorac, a posao će promjeniti i glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak. Osniva se i novo ministarstvo uprave čiji ministar bi trebao biti Davorin Mlakar, a u Vladu navodno ulazi i Bianca Matković.

Slobodna Dalmacija primijetila je kako ostavka premijera još nije utjecala na cijene dionica na Zagrebačkoj burzi.

Politički analitičar Davor Gjenero za Net.hr je izjavio da u ovom trenutku možemo govoriti o pravoj političkoj krizi jer Sanaderova ostvaka dolazi u vrlo nezgodnom trenutku za Hrvatsku. S jedne strane imamo evidentni zastoj u pregovorima s EU-om, a s druge treba hitno donijeti novi rebalans proračuna.

"Ova situacija je uvod u prijevremene izbore, a sigurno nije motivirana Sanaderovom željom da se uključi u predsjedničku utrku. Zadnjih tjedana se moglo primijetiti da Sanader gubi politički žar, a ova ostavka je jasno distanciranje od politike. Sada treba pronaći osobu koja će autoritativno preuzeti stranku i vladu, u kojoj HDZ nije sam i mora voditi računa o koalicijskim partnerima", kaže Gjenero i dodaje kako takve osobe u Hrvatskoj trenutno nema.

01.07.2009. 12:56:29
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    01.07.2009. 13:51
    Tonemo, tonemo, dobro je!
    Dajte nam odmah i Jadranku i Andriju, to je pravi par za izvođenje zadnjeg valcera
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh