« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Fondovi EU

Profitirat ćemo od EU

Hrvatska već gleda dalje od pregovora i fondovima EU želi poticati poljoprivredu i regionalni razvoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Zeljko Sop / CROPIX )
Više o

Europska unija

,

EU

,

Vladimir Drobnjak

,

regionalni razvoj

,

poljoprivredni poticaji

,

državni poticaji

,

fondovi eu

Kako se pristupni pregovori s Europskom unijom bliže kraju, Hrvatska se već priprema za prijavu u fondove za članice radi poticanja poljoprivrede i regionalnog razvoja, izjavio je u ponedjeljak u New Yorku glavni hrvatski pregovarač s Unijom, Vladimir Drobnjak.

"Mi se spremamo uporabiti naše članstvo na djelotvorne i produktivne načine", izjavio je Drobnjak u intervjuu za poslovni servis vijesti Dow Jones Newswires.

Drobnjak je u ponedjeljak sudjelovao na znanstvenoj konferenciji na newyorškom Sveučilištu Columbia, na temu "Bruxelles i zapadni Balkan: Idući koraci u integracijskom procesu EU".

Središnje je pitanje skupa bilo mogu li zemlje regije uopće ispuniti sadašnje uvjete za pristup EU, a ako ne, postoje li alternativni mehanizmi pristupanja.

Drobnjak je kazao kako predviđa da bi radna skupina mogla početi s nacrtom sporazuma o pristupanju Hrvatske EU, prije nego Švedska dovrši svoje predsjedništvo u prosincu ove godine.

Hrvatska bi mogla potpisati taj sporazum sredinom 2010. i početi postupak ratifikacije, kazao je.

S pregovorima koji su sada u završnoj fazi, Hrvatska može više usmjeriti pozornost svoje vlade na članstvo, rekao je Drobnjak. Hrvatska se priprema za prijavu za fondove EU-a namijenjene poticanju poljoprivredne industrije i ruralnog razvoja, kao i jamstava za kreditiranje razvoja regionalne infrastrukture.

"Naš cilj nije samo ući u EU, već i rabiti naše članstvo i profitirati od toga", istaknuo je Drobnjak.

Dow Jones Newswires navodi kako je Europska komisija u posljednjem izvješću o napretku, ocijenila da je Hrvatska ubrzala pregovore, ali su još nužne reforme u pravosuđu i borba protiv korupcije.

Drobnjak je naglasio da je Hrvatski sabor već pokrenuo postupak donošenja amandmana na Ustav, kako bi se ojačala neovisnost sudstva.

Hrvatska također mora restrukturirati poljoprivrednu politiku kako bi je uskladila s EU, a raspoloženje prema pregovorima u Hrvatskoj se promijenilo nakon ukidanja blokade Slovenije, rekao je Drobnjak.

"Mi smo sada predviđeni kao 28. država članica", kazao je Drobnjak.

Dow Jones Newswires u članku ističe da Hrvatska pregovara s EU već četiri godine, ali je 10 mjeseci napretka blokirala Slovenija.

"Pregovori su nedavno ubrzani nakon što je Hrvatska riješila spor oko morske granice sa Slovenijom, ranije ove jeseni (...) Premijeri dviju zemalja postigli su dogovor 11. rujna, koji je kasnije formaliziran sporazumom od 2. listopada", navodi Dow Jones Newswires.

Navod o riješenom graničnom sporu Slovenije i Hrvatske, koji može biti posljednica nedovoljne informiranosti Dow Jonesa, u ponedjeljak navečer nije bilo moguće provjeriti. (hina/metro-portal)

27.10.2009. 07:27:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh