« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
uzrok nesreća

60 posto Hrvata prelazi cestu dok je na semaforu crveno

Vozači telefoniraju, ne vežu se, pogrešno voze djecu, ali se naglo popravljaju u inozemstvu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

GfK

,

sigurnost na cestama

,

vozači

,

vezanje

,

sigurnosni pojas

GFK - Centar za istraživanje tržišta, proveo je u sklopu aktivnosti Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa istraživanje pod nazivom "Utjecaj raznih čimbenika na stanje sigurnosti cestovnog prometa".

Na uzorku od 3500 ispitanika u dobi od 10 do 74 godine ustanovljeno je da su najčešći prometni prekršaji prekoračenje brzine do 20 km/h, korištenje mobitela tijekom vožnje i ne-vezivanje sigurnosnim pojasmo, prenosi Večernji list.

Čak 33% vozača koji danas imaju vozačku dozvolu vozilo je automobil i prije nego što su je dobili, a 77% vozača nepropisno vozi djecu u dobi od pet do 11 godina u autu, odnosno djeca nisu vezana niti sjede u sjedalici namijenjenoj njihovu uzrastu.

Alarmantni su i rezultati dobiveni temeljem ispitivanja pješaka koji pokazuju da čak 71% njih ne prelazi kolnik na označenom pješačkom prijelazu, 60% prelazi cestu dok je na semaforu  upaljeno crveno svjetlo, 60% ne koristi sigurnosni pojas dok se voze na stražnjem sjedištu, a 29% ih se ne veže dok sjede na suvozačkom mjestu.

Da su hrvatski vozači ipak upućeni u pravila ponašanja u cestovnom prometu pokazuje podatak da ih 20% zakon krši samo u zemlji, dok se puno odgovornije ponašaju kada prijeđu granicu.

Također, vozači su spremni kazne za prekršaje platiti u inozemstvu, a 21% ih smatra da će se u Hrvatskoj već nekako dogovoriti s policajcem i izbjeći plaćanje kazne.

Ispitanici su uputili i nekoliko preporuka nadležnima pa tako smatraju da treba poboljšati uvjete na cestama, povećati broj policajaca te načine naplate kazni za prometne prekršaje kako bi se pridonijelo sigurnosti cestovnog prometa.

27.10.2009. 09:12:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh