« Predsjednički izbori
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Provjera pravovaljanosti

Predano 19 kandidatura za predsjednika Hrvatske

Državno izborno povjerenstvo će njihovoj pravovaljanosti odlučiti u roku od 48 sati, izjavio je nešto iza ponoći predsjednik DIP-a Branko Hrvatin

(CROPIX)
Više o

Državno izborno povjerenstvo

,

predsjednička kandidatura

"Konačan broj kandidatura jest 19. O njihovoj pravovaljanosti DIP će odlučiti unutar 48 sati u skladu sa zakonskim propisom. Vjerujem da ćemo taj posao završiti i ranije i javnost nastojati izvjestiti 18. studenoga u prijepodnevnim satima", rekao je Hrvatin.

Nakon objave o pravovaljanosti kandidatura počinju teći "rokovi za zaštitu izbornog prava u postupku kandidiranja", odnosno rokovi za prigovore kandidata. Prigovor se može podnijeti u narednih 48 sati od isteka dana objave i DIP ga je dužan riješiti u narednom roku od 48 sati. "Protiv te odluke moguća je žalba koju u tom slučaju rješava Ustavni sud", rekao je predsjednik DIP-a.

Da bi im kandidatura bila valjana i oni ušli u izborno natjecanje za predsjednika države, kandidati trebaju imati potpise najmanje deset tisuća građana.

Prema neslužbenim podacima, dovoljan broj potpisa predalo je 13-ero kandidata - Milan Bandić, Damir Kajin, Nadan Vidošević, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Vesna Pusić, Josip Jurčević, Dragan Primorac, Miroslav Tuđman, Boris Mikšić, Veljko Džakula, Vesna Škare Ožbolt i Slavko Vukšić.

Kod nekih kandidata je već prilikom predaje kandidatura uočeno da nemaju dovoljan broj potpisa potpore pa su neki i odustali, a neki su unatoč tome kandidaturu predali.

U petak je tako bez i jednog potpisa potpore pred članove DIP-a došao nezavisni kandidat Jurica Tucak. Danas su bez potpisa stigli Slobodan Midžić, koji se pred novinarima izjasnio kao državljanin države koja više ne postoji (SFRJ), te čelnik Gospodarske stranke Stjepan Gnječ iz Metkovića, koji je članovima DIP-a predao nekoliko kutija praznih papira. Gnječ je prilikom uručivanja svojih kutija novinare optužio da pišu naručene tekstove, a u telefonskom razgovoru, nakon što je otkriveno da je predao prazne papire, rekao im da mu je to "podvaljeno", ali nije odgovorio tko je to napravio.

Unatoč nedovoljnom broju potpisa, DIP-u je nešto prije ponoći uručena i kandidatura Borne Bebeka, koji nije osobno uručio kandidaturu već je za to ovlastio svog izaslanika. Kandidat Stjepan Kravarščan prijepodne je pak predao listu sa samo jednim potpisom, a jedna od kandidatura bez potpisa pristigla je i poštom.

Od predaje kandidature zbog nedovoljnog broja potpisa odustao je Dejan Golubić, čelnik stranke Nacionalni demokrati, dok je nezavisni kandidat Božidar Vukasović došao samo do saborske porte i rekao da odustaje od kandidature iako, tvrdio je, ima dovoljan broj potpisa potpore. (hina/metro-portal)

17.11.2009. 06:57:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh