« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
IVO JOSIPOVIĆ

Pitanje raspela nikako se ne smije rješavati "sjekirom"

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske neće "sjekirom" rješavati pitanje vjerskih simbola u državnim ustanovama, premda će pokrenuti raspravu o njima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Ivo Josipović

"Zašto uz križ ne bi bilo mjesta i za polumjesec ili drugi vjerski simbol", odgovorio je Josipović na pitanje u intervjuu RTL televiziji kako gleda na postavljanje raspela u zadarskoj gimnaziji Jurja Barakovića.

"To pitanje reguirano je Ustavom, ali će se o laičnosti države morati povesti otvorena rasprava i dijalog s Crkvom i ostalim vjerskim zajednicama. To pitanje nikako se ne smije rješavati "sjekirom", upozorio je Josipović, a iz njegova držanja moglo se vidjeti da nije zadovoljan isticanjem vjerskih simbola u državnim prostorijama, pogotovo ako se oni zamjenjuju državnim simbolima.

Njegov prethodnik Stjepan Mesić izazvao je ljetos buru u javnosti inicijativom da se iz dražavnih ustanova uklone vjerski simboli. Josipović se o tom pitanju nije decidirano izjašnjavao u predizbornoj kampanji, premda je sada očito da će se i on pozabaviti tim pitanjem.

17.01.2010. 20:36:32
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    18.01.2010. 08:20
    nego čime, lomačom? ti religijski fanatici bi najrađe opet spaljivali ljude koji se ne slažu s njihovim zabludama :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh