« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZASTARJELI POGONI

Požar u Rafineriji uzrokovalo začepljenje kanalizacije

Do sinoćnjeg požara i eksplozija u krugu sisačke Rafinerije došlo je uslijed začepljenja kanalizacije zauljenih voda

(Joško Supić/CROPIX)
Više o

požar

,

rafinerija nafte Sisak

Zbog toga su se te vode izlile te počele širiti smjese isparenih ugljikovodika što je dovelo do njihova zapaljenja koje je izazvalo požar i eksplozije, priopćila je danas sisačka policija nakon završenog očevida.

Jučer oko 19,50 sati u krugu tvornice "Ina Rafinerija" Sisak, na pogonu KP-6, sekcija D-3500, došlo je do eksplozije i požara koji je gradska Javna vatrogasna postrojba ugasila u 21,46 sati. U 22,20 sati ponovno je došlo do eksplozije i požara koji je u 22,55 sati ugašen i stavljen pod nadzor. Pritom, srećom, nitko nije ozlijeđen.

Slijede daljnja kriminalistička istraživanja, dok će Povjerenstvo "Ina Rafinerije" Sisak utvrditi nastalu materijalnu štetu, stoji u policijskom priopćenju.

Sisačka eko-akcija priopćila je danas kako je posljednji požar u sisačkoj Rafineriji samo logični slijed događaja izazvan zastarjelošću mnogih pogona u sklopu tvrtke. Do ovog požara (ali i desetak manjih u 2009. godini), koji srećom nisu za posljedicu imao ljudske žrtve, krivi su svi oni koji su godinama odlagali modernizaciju Rafinerije, a što se, dojam je, događa i zadnjih mjeseci.

Naime, Sisačka eko-akcija uvjerena je da su MOL, Ina, hrvatska Vlada, ali i lokalna vlast prešutno pristali na gašenje sisačke Rafinerije. A tome u prilog ide sportost modernizacije postrojenja, česte nesreće, ali i činjenica da se postrojenje Koking, koje je nužno za budućnost sisačke Rafinerije (i koje je najskuplje postrojenje u planu modernizacije), trenutačno, neplanski, gradi u riječkoj Rafineriji, stjoi uz ostalo u priopćenju Sisačke eko-akcije. (hina/metro-portal)

17.01.2010. 17:06:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh