« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
radna učinkovitost

Oporba protiv osnivanja Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih

Oporba smatra da je upitna najavljena racionalizacija spajanjem dvaju već postojećih agencija

(Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

Želimir Janjić

,

Goran Beus Richembergh

,

Marija Lugarić

,

Agencija za strukovno obrazovanje

Saborska oporba uputila je danas niz primjedbi na prijedlog da se osnivanjem Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih objedini rad dviju postojećih agencija, ocjenjujući da to neće dovesti do veće učinkovitosti i racionalizacije u radu.

Prijedlogom zakona o agenciji za strukovno obrazovanje objedinile bi se Agencija za obrazovanje odraslih i Agencija za strukovno obrazovanje koje bi prestale postojati, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Želimir Janjić.

Postojeće agencije obavljaju sličan posao i potrebno ih je objediniti kako se ne bi događalo usporavanje procesa, rekao je Janjić i dodao da će formiranjem jedinstvene agencije doći i do racionalizacije poslovanja.

HNS-ov Goran Beus-Richembergh smatra da zakon nije dobar jer se ne vidi na koji će se način provesti racionalizacija budući da prijedlog predviđa postojanje triju ravnatelja - ravnatelja nove agencije, te oba ravnatelja dosadašnjih kojima ostaju dosadašnji ugovori o radu, odnosno plaće.

HNS-ovac upozorava da je u proteklih pet godina doneseno pet zakona i dvije uredbe kojima se nije uspjelo regulirati područje obrazovanja odraslih, da bi se sada, kaže, predložilo novi, šesti, zakon. Ustvrdio je da se ni novim prijedlogom ne ide u reformu sustava već se, spajanjem dviju agencija u jednu, samo preuzima postojeća situacija.

Da se neće postići racionalizacija, kao ni veća učinkovitost, smatra i SDP-ova Marija Lugarić. "Koncept je pogrešno postavljen", ustvrdila je i rekla da će se njime samo nanijeti štetu i unijeti zbrku u zakonodavstvo.

Vladin prijedlog zakona o Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih podržao je Klub HDZ-a, uvjeren da će povećati broj stručnih kadrova.

Ovim prijedlogom i dalje bi na snazi ostao zastarjeli koncept obrazovanja odraslih, koji se prvenstveno temelji na radu pučkih otvorenih učilišta i nepotrebno komplicira rad tvrtkama koje se bave cjeloživotnim obrazovanjem. Štoviše, i dalje je u potpunoj suprotnosti s projektom cjeloživotnog obrazovanja u koji je EU uložila 20 milijuna eura tijekom četiri godine, koji je bio vođen od strane danskih konzultanata i tadašnjeg Zavoda za školstvo. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 12:07:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh