« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
kosor:

Vlada će izvoznicima osigurati sve što može

POGLEDAJTE VIDEO - Premijerki i Damiru Polančecu svidjela se poetska vizija gospodarstva koje jedri, vjerojatno na malo vitra

(Vladimir Ivanov/Cropix/Infopunkt)
Više o

HBOR

,

Jadranka Kosor

,

Hrvatski izvoznici

,

Anton Kovačev

Premijerka Jadranka Kosor na otvaranju 8. međunarodne konferencije o poticanju izvoza istaknula je da su izvoznici predvodnici oporavka gospodarstva te je bitno osigurati im ono najviše što Vlada može. Konferenciju je organizirala Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR).

Podsjetila je kako su upravo izvoznici bili prve žrtve globalne krize te iznijela podatak da su u prvih šest mjeseci hrvatske tvrtke ostvarile više od 37 milijardi kuna prihoda od izvoza, što je oko 11 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Ističe, međutim, da je u drugom kvartalu ove godine zaustavljen pad BDP-a, što daje za pravo reći kako se vidi smjer izlaska iz krize.

Kako je pad izvoza praćen padom BDP-a označio početak krize tako će i povećanje izvoza i nastavno na njega rast BDP-a biti izlaz iz nje, kazala je Kosor te ponovila kako je Vlada odlučna pomoći izvoznicima svojim jasnim i čvrstim programima.

Napominje da je ona ozbiljnosti krize bila svjesna kad je preuzela dužnost predsjednice Vlade i kada je u kratkom razdoblju doneseno niz nepopularnih poteza, prije svega krizni porez. No, to je prema Kosor bilo nužno da bi se stabilizirale državne financije i kako bi se osigurala makroekonomska sigurnost i stabilnost.

Zahvalila je svim članovima Vlade na potpori te naglasila kako su tim, kako rade kao jedan, kako znaju što im je cilj te kako je sigurna da će tako biti i dalje.

Vlada je povećala sredstva za HBOR, a predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev je istaknuo kako su oni zbog krize osjetili pojačan interes za kreditnim sredstvima već u drugoj polovini prošle godine.

Što se tiče osiguranja izvoza u prvih je osam mjeseci osigurano oko 1,4 milijarde kuna izvoznih poslova te izdano oko tisuću polica osiguranja što predstavlja povećanje od 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Kovačev je izjavio i da kada zapušu vjetrovi, neki podižu zaklone da se sklone, a drugi podižu jedra. Smatra da Vlada prihvaća jedra kao preporuku i da će, ako treba, puhati u ta jedra da bismo iz sve snage krenuli i zaplovili prema otvorenom moru. (hina/metro-portal)

30.09.2009. 13:14:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh