« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
JOŠ SU TU I TO ŠOKIRANE

Izjave tjedna - 5. do 12. ožujka

Čini se kako nam odlaze dio harača i najzanimljiviji dio Sabora, ali ostaju šokirana premijerka i blago kažnjena veleposlanica

(Infopunkt.tv)
Više o

izjave tjedna

Nakon što je traktorska pobuna suzbijena 'Đakovačkim sporazumom', ispunjenjem čijih klauzula s nestrpljenjem očekujemo zasladiti neki dan u dalekoj budućnosti, sve ostalo se vratilo na staro.

Prepucavanja na relaciji vladujući - oporba - vladajući nastavljeno je u revijalnom tonu, ali ovaj tjedan zabilježeni su i neki konkretni potezi. No, krenimo po redu.

Dok je Slavko Linić mantrao za Jadrankin odlazak, ona mu je, s nezaobilaznim osmjehom, poručila da je još uvijek tu i da je se neće tako lako riješiti. Odmah je ukinula i dio harača kako bi mu dokazala da je ona još itekako tu, s rukom u našim džepovima. Doduše, od 1. srpnja ipak samo u onim malo dubljima, ali nekako ne sumnjamo da će se naći načina za povratak u sve.

Šef SDP-a Zoran Milanović odmah je replicirao na ukidanje harača te izjavio da je šteta već počinjena, odnosno da je harač ukinut prekasno. To je izazvalo u zadnje vrijeme najburniju reakciju premijerke koja je "šokirana" nepoštivanjem Ustavnog suda od strane vođe oporbe. Da nismo čuli zaista ne bi vjerovali što je to, uz trenutu ekonomsku situaciju, premijerci potrebno da se šokira. Ali s druge strane, to je pokazalo da i se oporbena scena budi iz podužeg zimskog sna pa bi nam proljeće moglo biti vrlo zabavno.

No, proljeće u Saboru nam možda više neće biti toliko zabavno. Naime, Vladimiru Šeksu idu na živce sva ta zastupnička prepucavanja, pa ih je odlučio ukinuti. Odnosno, barem ispravke netočnog navoda jer, iskreno, zašto se zamarati s netočnostima. A i da ne bude samo Jadranka Kosor ta koja ima pravo nešto ukidati. Ali, zaboravio je da njegovi stranački kolege imaju dvostruko više dokumentiranih ispravaka netočnih navoda od primjerice SDP-a, čije redove brani blagoglagoljivi Nenad Stazić.

U svakom slučaju, ako do ukidanja dođe Saborska TV će nesumnjivo zabilježiti drastičan pad gledanosti. Ako prođe Šeksov plan da ušutka zastupnike, saborske sjednice više nikad neće biti iste. Morat ćemo se prešaltati na sjednice srpskog ili bosanskog parlamenta da bi i dalje bili dio balkanskog načina komuniciranja.

A neki mogu s Balkana i otići, ali balkanski mentalitet iz sebe istjerati ne mogu. Tipičan primjer je veleposlanica Kolinda Grabar Kitarović koja familiju po bijelom svijetu vozi automobilom ko' da joj benzin plaćaju porezni obveznici Ujedinjenih arapskih emirata, a ne Hrvatske. Ali dolijala je, sve je fotografirano, dokumentirano i Gordan Jandroković može slobodno ispaliti onu staru: Nema nedodirljivih! Osim naravno onih koji su neovlašteno snimili neovlašteno trošenje novca poreznih obveznika. Ti su dobili otkaze dok je veleposlanica potrošeno morala platiti od svoje nemale plaće, koju se isplaćuje pogodite odakle. Zaista, drakonska kazna.

Mladen Šlogar vjerojatno će kraj života dočekati u zatvoru, odlučeno je danas na Županijskom sudu. Nakon suđenja koje je od početka bilo popraćeno brojnim kontradikcijama i nelogičnostima, ovakav rasplet čini cijelu priču pomalo nedorečenom i dobiva se dojam da pravda ipak nije zadovoljena. Ali neka institucije i dalje rade svoj posao, na ovaj ili onaj način.

Do treće marčane bure, pozdrav. (Infopunkt/metro-portal)

12.03.2010. 19:14:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh