« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
RADIMIR ČAČIĆ:

Uvođenje kriznog poreza donijelo je proračunu više štete nego koristi

Predsjednik HNS-a kaže kako uvođenje kriznog poreza nije ni prva ni zadnja glupa i štetna mjera ove Vlade koja se ponaša neodgovorno

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix )
Više o

Vlada RH

,

Radimir Čačić

,

krizni porez

,

harač

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić, komentirajući jučer ukinutu nižu stopu kriznog poreza na primanja od 3.000 do 6.000 kuna, izjavio je kako je uvođenje tog poreza donijelo više štete nego koristi proračunu.

"Krizni porez donio je proračunu tek nekoliko desetaka milijuna kuna, a istovremeno uzrokovao pad potrošnje građana i jedan dodatni defetizam gospodarstva. Trajalo je dosta dugo dok je to došlo do svijesti Vlade da ga ukine. Sreća je da je konačno i to shvaćeno", rekao je Čačić na večerašnjoj izbornoj skupštini Regionalnog saveza HNS-a Slavonije i Baranje u Đakovu.

Ocijenio je da ukidanjem niže stope poreza proračun gubi oko 500 milijuna kuna, no sve što sada građanima ostane njenim ukidanjem ići će odmah u osobnu potrošnju i tu se očekuje oko 500 milijuna kuna od kojih država može računati na 250 milijuna kuna koji će joj biti vraćeni u proračun.

Dodao je kako su uvođenjem kriznog poreza od dva posto na plaće od najmanje 3.000 kuna mnogi granični, s plaćom koja graniči s tim iznosom, gurnuti u sivu zonu, a sada će njegovim ukidanjem biti vraćeni u bijelu, legalnu zonu čime će si država vratiti još 100 do 150 milijuna kuna.

"Naravno, očekujemo da se povuče i druga stopa kriznog poreza, na primanja iznad 6.000 kuna. Drugim riječima, uvođenje kriznog poreza nije ni prva ni zadnja glupa i štetna mjera ove Vlade koja se ponaša neodgovorno. Nakon ove male geste, za očekivati je poskupljenje struje pa će manjak sredstava ukidanjem niže stope kriznog poreza biti anuliran odmah", rekao je Čačić. (hina/metro-portal)

12.03.2010. 22:52:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh