« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
D&B:

Hrvatsku očekuje daljnja borba protiv recesije

Kontinuirani deficiti su jedan od najvećih rizika za hrvatsku makroekonomsku stabilnost, navode iz bonitetne kuće Dun&Bradstreet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

recesija

,

deficit

,

D&B

,

Dun&Bradstreet

Svjetska bonitetna kuća Dun&Bradstreet (D&B) u izvještaju za ožujak Hrvatskoj i dalje dodjeljuje rejting DB3d, što ju svrstava u zemlje s blagim rizikom poslovanja.

Rejting se promijenio u čak 11 zemalja, a od zemalja regije poboljšan je rejting Srbije od visokorizične do zemlje s umjerenim rizikom poslovanja (s DB5a na DB4d) na što su utjecala brojna pozitivna ekonomska i politička kretanja. U regiji i dalje najviši rejting ima Slovenija (DB2c), ističe se u izvješću koje prenosi zagrebačka tvrtka Bonline, zastupnik Dun&Bradstreeta za područje Hrvatske i BiH.

U izvješću D&B za Hrvatsku se navodi kako vladu desnog centra očekuje izazovno razdoblje u borbi protiv globalne recesije koja je utjecala na pad BDP-a u 2009. godini te će vršiti pritisak na rast BDP-a u daljnje dvije godine.

Za premijerku Kosor jedan od prioriteta je također i održavanje jedinstva u stranci koje je poljuljano pokušajem bivšeg premijera Sanadera da se vrati u stranku, objašnjavaju analitičari D&B koji ne isključuju mogućnost da bi se vodeća stranka mogla razdvojiti na dva dijela ukoliko će se nastaviti neslaganje između pobornika bivšeg premijera Sanadera i nove premijerke Kosor.

Po procjenama bonitetne kuće, vladini stimulansi za potrošnju bit će ograničeni zbog želje da se fiskalni deficit vrati ispod 3 posto BDP-a. Kontinuirani deficiti su jedan od najvećih rizika za hrvatsku makroekonomsku stabilnost, jer se uvijek postavlja pitanje kako će se oni financirati, ističu analitičari D&B.

U međuvremenu, oporavak Hrvatske kočiti će i dalje vrlo spor ekonomski rast u eurozoni.

Domaća potražnja će također biti oslabljena, potrošnja kućanstava je smanjena zbog slabijeg rasta plaća, visoke nezaposlenosti, većih poreza te strožih kreditnih uvjeta.

Poduzeća će također trošiti manje zbog limitiranog zaduživanja kod banaka, a izvozne tvrtke mogu očekivati oporavak zbog povećane svjetske trgovine u 2010. i 2011. godini, predviđaju iz D&B.

Iako su hrvatske vlade proteklih godina skresale manjkove, oštar pad prihoda i rast potrošnje na što su utjecali i automatski stabilizatori poput naknada nezaposlenima, pridonijeli su povećanju manjka, a mjere štednje uvedene u srpnju 2009. prenesene su i u proračun za 2010. To će dodatno pritiskati domaću potražnju, što podupire očekivanja da će gospodarski oporavak biti postupan, procjenjuju analitičari D&B.

I u izvješću za ožujak iz D&B navode podatke o rokovima plaćanja hrvatskih poduzeća stranim poduzećima te i dalje preporučuju stranim investitorima da poslovanje s hrvatskim poduzećima osiguraju akreditivom. Zbog kreditne krize i smanjenja profitabilnosti poduzeća, plaćanje stranim partnerima i dalje ostaje izazov za hrvatska poduzeća, navode iz D&B. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 13:35:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh