« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PRENOĆIŠTE

Radniku Brodosplita pozlilo nakon pet dana štrajka glađu

Ibrahim Duraković za Brodosplit radi već 27 godina ali ne može dobiti status stanara u prenoćištu brodogradilišta

Ozren Matijašević: Brodosplit mora riješiti slučaj
Ozren Matijašević: Brodosplit mora riješiti slučaj (Damjan Tadić / CROPIX)
Više o

Ozren Matijašević

,

štrajk glađu

,

Brodosplit

,

ukusno i zdravo

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević uputio je apel Upravi Brodosplita da riješi slučaj radnika tog brodogradilišta Ibrahima Durakovića kojem je danas pozlilo, nakon pet dana štrajka glađu ispred Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom u Zagrebu.

Duraković je jutros odbio prijedlog djelatnika Hitne pomoći da ga prebace u bolnicu istaknuvši da će ustrajati u štrajku glađu sve dok ne dobije pismenu suglasnost temeljem koje bi njegova obitelj dobila status stanara u Brodosplitovu domu u kojem Duraković živi već 20 godina.

"Apeliram na čelnike Brodosplita da izdaju Durakoviću tu potvrdu, tim više što mu je obitelj već smještena u domu, a on je spreman potpisati ugovor o korištenju sobe u domu do izmjenjenih pravnih okolnosti, odnosno ako država kao vlasnik odluči prodati tu zgradu spreman je iseliti se bez ikakvih zahtjeva za obeštećenjem", izjavio je Matijašević Hini.

Dozvolom bi se prekršio propis?

Iz Brodosplita je pak još prošlog tjedna poručeno da Durakovićeva obitelj ne može dobiti status stanara u Brodsplitovu prenoćištu za samce jer bi se u tom slučaju kršili propisi i pravila Brodosplita.

Radna skupina sastavljena od predstavnika poslodavca i sindikata Brodosplita još je 2002. donijela pravila kako se prenoćište za samce može koristiti, o čemu postoji službeni zapisnik. Po točci 6. tog zapisnika nije moguće dodijeliti status stanara u prenoćištu za samce članovima njihovih obitelji, rečeno je u Službi za odnose s javnošću.

"U Brodosplitu su bešćutni jer su prvo dopustili da Durakovićeva obitelj uđe u to prenoćište, a sada mu ne daju suglasnost iako radi za njih već 27 godina", kaže Matijašević.

Brodosplitovim domom upravlja Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom, jer je država vlasnik tog prenoćišta, a koristi se za smještaj radnika brodogradilišta, često i njihovih obitelji, koji na području Splita i okolice nemaju adekvatan smještaj.(hina/metro-portal)

30.08.2010. 11:51:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh