« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
CRKAVICA

Prosječna neto plaća u lipnju iznosila je 5.415 kuna

Državni zavod za statistiku izračunao je da su hrvatski zaposlenici u lipnju zaradili prosječno 138 kuna više nego u svibnju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

prosječna plaća

,

perspektivna zanimanja

,

neto plaća

,

DZS

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za lipanj ove godine iznosila je 5.415 kuna, što je nominalno 2,6 posto ili 138 kuna više nego za svibanj, a realno je viša za 2,7 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća za lipanj bila je nominalno viša za 0,8 posto, a realno viša za 0,1 posto u odnosu na lipanj prošle godine.

Kako su plaće za lipanj isplaćivane u srpnju, na njihov rast vjerojatno su utjecale promjene stopa poreza na dohodak koje su stupile na snagu 1. srpnja kao i ukidanje niže stope posebnog poreza od dva posto na plaće od tri do šest tisuća kuna.

Utjecaj ukidanja niže stope kriznog poreza (viša stopa od 4 posto na plaće iznad šest tisuća kuna bit će ukinuta od početka studenog) vidljiv je i iz statističkog podatka da je posebni porez utjecao na smanjenje prosječne plaće za lipanj za dva posto, dok je u razdoblju od kolovoza prošle godine njegov utjecaj bio oko 2,8 posto.

Među djelatnostima, najviša prosječna neto plaća za lipanj isplaćena je u zračnom prijevozu, u iznosu od 9.521 kune. Slijede promidžba i istraživanje tržišta sa 9.371 kunom i proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda sa 8.994 kune.

Poseban porez najmanje je utjecao na prosječne plaće u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima koje je smanjio za jedan posto, a najviše u rudarstvu i vađenju gdje je krizni porez prosječne neto plaće smanjio za 3,3 posto.

Najniže prosječne neto plaće za lipanj isplaćene su u proizvodnji odjeće u iznosu od 2.740 kuna, proizvodnji kože i srodnih proizvoda - 2.965 kuna, te preradi drva i proizvoda od drva i uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada i uređenju okoliša - 3.173 kune.

Za prvih šest mjeseci ove godine, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća iznosila je 5.287 kuna, što je u odnosu na isto razdoblje 2009. godine nominalno niže za 0,5 posto, a realno niže za 1,3 posto.

30.08.2010. 11:13:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh