« Hrvatska
objavljeno prije 16 godina i 2 mjeseca

Fumić: Crkva zaobilazi Jasenovac

Preživjeli logoraši prozvali Katoličku crkvu za sudjelovanje u ustaškom pokretu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Elvir Tabaković/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Jasenovac

,

koncentracijski logor

,

spomen područje Jasenovac

,

kameni cvijet

,

63. godišnjica proboja

,

komemoracija

,

Ivan Fumić

,

Bleiburg

U spomen na 63. godišnjicu proboja zatočenika iz koncentracijskog logora Jasenovac  22. travnja 1945., jučer je kod spomenika Kameni cvijet u Spomen-području Jasenovac za sve žrtve toga logora održana komemoracija kojoj je prisustvovalo oko dvije tisuće ljudi. Među njima je bilo i desetak još živih bivših logoraša iz Hrvatske, BiH, Srbije i Slovenije.

Predstavnik zatočenika jasenovačkog logora i član Savjeta Spomen-područja Jasenovac Ivan Fumić, u svom je govoru popraćenom burnim odobravanjem okupljenih optužio vrh Katoličke crkve da sustavno izbjegava Jasenovac, a da u Bleiburg stalno odlazi.

- Žalosno je, ali istinito, da su ustaše imale izdašnu pomoć većeg dijela katoličkog klera koji i danas, kao posljedni bastion, brani taj poredak - kazao je Fumić.

“Mnogi svećenici unutar ustaškog poretka organizirali su ustaške organizacije, vršili pokatoličenje, a neki su i sami sudjelovali kao ubojice u ovom logoru. To je vjerojatno i razlog što vrh Katoličke crkve u velikom luku zaobilazi Jasenovac, ali ne i Bleiburg.”
Ivan Fumić 

Predsjednik Stjepan Mesić pozvao je okupljene da čuvaju uspomenu i dokumente o ovim žrtvama jer živih je svjedoka sve manje. Parafrazirajući bivšeg američkog predsjednika Dwighta Eisenhowera, predsjednik Mesić izjavio je kako se ‘i danas nađe dosta gadova koji žele uvjeriti da logor i nije bio tako strašan, kako se strahote izmišljaju i kako se u Jasenovcu ništa nije dogodilo’.

Komentirajući izjavu bivšeg logoraša Ivana Fumića, predsjednik Mesić kazao je kako je ‘bilo katoličkih svećenika koji su okrvavili ruke, pa bi bilo dobro da u Jasenovac dođe i vrh Katoličke crkve’.

Koncem prošle godine djelatnici Spomen-područja Jasenovac objavili su knjigu s verificiranim popisom imena i osnovnih biografskih podataka o 72.193 žrtve, od kojih je 33.860 muškaraca, 19.327 žena i 19.006 djece, no popis se i dalje dopunjuje. (METRO) 

20.04.2008. 23:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh