« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
20 GODINA MUKE

Dolaskom jeseni vraćaju se i prepucavanja u Saboru

VIDEO - Željko Jovanović kaže da je vrh HDZ-a kriminalna organizacija, a Vladimir Šeks da je to tvorna uvreda, kleveta i klevetnička objeda

Dolaskom jeseni vraćaju se i prepucavanja u Saboru
Dolaskom jeseni vraćaju se i prepucavanja u Saboru (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Vladimir Šeks

,

Jadranka Kosor

,

Hrvatski sabor

,

Željko Jovanović

SDP-ov zastupnik Željko Jovanović izjavio je danas u Saboru da je vrh HDZ-a "kriminalna organizacija, u smislu političke odgovornosti", na što mu je predsjedavajući Vladimir Šeks oduzeo riječ i izrekao opomenu, ocijenivši da je riječ o "tvornoj uvredi, kleveti i klevetničkoj objedi".

Jovanović je premijerku Jadranku Kosor upitao hoće li podnijeti ostavku, "budući da je otkriveno da se tajno sastala" s Damirom Polančecom, optuženim da je kao potpredsjednik vlade vodio zločinačku organizaciju. "Ni u jednoj normalnoj, pristojnoj državi premijeri se ne sastaju tajno s onima koji su optuženi da vode kriminalnu organizaciju. Ako se kradom i sastanu, kad javnost to otkrije, podnesu ostavku. Hoćete li vi podnijeti ostavku?", upitao je Jovanović premijerku.

Kosor mu je odgovorila da neće podnijeti ostavku. "Znam da biste vi to željeli, jer znate da bi se zaustavile istrage, jer više za njih ne bi bilo političke volje, ali neću podnijeti ostavku. Nastavit ćemo još jače i žešće i prema Tržnicama i prema Daimleru i svemu na što nadležna tijela naiđu", poručila je. Jovanoviću je spočitnula da je "digao ruku protiv Državnog odvjetništva". "Prozivate mene jer se bojite da bismo mogli doći do nekih od vaših vrata", dodala je.

Kosor je objasnila da je Polančec, u trenutku kad se s njim sastala, u nekim slučajevima bio optužen, a u nekima osumnjičen, ali da se SDP-ovi dužnosnici sastaju s njihovim zastupnikom Zoranom Vinkovićem koji je optužen za zlouporabu dužnosti.

Nezadovoljan odgovorom, Jovanović joj je uzvratio da je Polančec svojim svjedočenjem pred saborskim istražnim povjerenstvom razotkrio da se o svemu odlučivalo u vrhu HDZ-a. "Njegovo svjedočenje potvrđuje da je vrh HDZ-a, u smislu političke odgovornosti, kriminalna organizacija koju treba što prije i što dalje otjerati od vlasti", rekao je Jovanović i izazvao burnu reakciju iz HDZ-ovih klupa, a posebno Vladimira Šeksa.

"Ovo je tvorna uvreda, kleveta, klevetnička objeda, izustiti da je HDZ zločinačka organizacija. Najmanje što vam mogu izreći je opomena, jer ste uvrijedili 220 tisuća članova HDZ-a i cijelu hrvatsku javnost. To je žalosno i tužno, a ono što ste izrekli da bi vrh HDZ-a trebao sjediti u zatvoru su prljave insinuacije. Davno smo vas pročitali", rekao je Šeks Jovanoviću.

I premijerka Kosor je najavila da neće dozvoliti takve kvalifikacije i "vraćanje u vremena prije 20 godina", te da će "poduzeti određene korake".

Kosor: HDZ-u se neće suditi na Iblerovu trgu

HDZ-u se neće suditi na Iblerovu trgu, poručila je pak Kosor SDP-ovom Nenadu Staziću, koji ju je, pozivajući se na novinske napise da su četvorica poduzetnika u blagajnu HDZ-a uplatili 600 tisuća kuna, upitao hoće li i kada njezina stranka vratiti taj novac.

"Vi, otkako vas ima, želite da se sudi HDZ-u na Iblerovu trgu (središnjica SDP-a), ali to se neće dogoditi", poručila je premijerka Staziću.

Stazić je, naime, pročitao navodni citat predsjednika Nadzornog odbora zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljube Bušića koji su objavile novine, a po kojima su četvorica poduzetnika prikupili svaki po 150 tisuća kuna koje su dali HDZ-u kako bi dobili unosne poslove.

"Vi ste predsjednica stranke i to ste morali znati", poručio je premijerki, upitavši ju koliko je još novca HDZ prikupio na taj način, te hoće li ga i kada vratiti.

"Nisam znala da ste vi istražitelji USKOK-a", uzvratila je premijerka Staziću, istaknuvši da samo istražitelji USKOK-a mogu znati za zaštićene podatke iz istrage.

"Kada budemo imali rezultate, kada i ako netko bude optužen i osuđen, onda ćemo moći razgovarati", istaknula je premijerka, upitavši Stazića hoće li on vratiti proračunske kune koje su neovlašteno utrošene na vožnju vojnim gliserima ovoga ljeta na Brijunima.

"Hoćete li vi vratiti taj novac i odgovoriti je li to moguće u pravnoj državi", upitala je Stazića, dodavši kako se boji da bi Stazić, da je SDP na vlasti, vjerojatno na kavu u Split išao ratnim brodom Petar Krešimir IV.

Nezadovoljan odgovorom, Stazić je istaknuo kako je pitanje temeljio na citatu, odnosno informacijama koje nitko, ni USKOK, ni Bušić, ni njegov odvjetnik, ali ni nitko iz HDZ-a nije demantirao.

Odgovorio je na prozivke, a o čemu su izvještavali i mediji, da se zajedno sa stranačkom kolegicom Milankom Opačić na Brijunima neovlašteno vozio vojnim gliserom. Naglasio je kako je zahtjev da se vojnim gliserom obiđe otok Vanga odobrio predsjednik Ivo Josipović, budući da se na taj otok, kaže, niti ne može doći na drugačiji način nego vojnim plovilom, i to ako to odobri predsjednik. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 16:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh