« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
SIVA EKONOMIJA

Novi zakon spriječit će rad na crno?

Hrvatska obrtnička komora pripremila je zakon o sprječavanju rada na crno po hitnom postupku

Gradilište
Gradilište (Shutterstock)
Više o

Hrvatska obrtnička komora

,

zapošljavanje

,

Zakon o radu

,

najbolje traperice

,

top modeli

Hrvatska obrtnička komora (HOK) uputit će hrvatskoj Vladi inicijativu da Hrvatskom saboru predloži donošenje zakona o sprječavanju rada na crno po hitnom postupku, zaključak je s današnje tematske sjednice Upravnog odbora HOK-a o sivoj ekonomiji, priopćeno je iz HOK-a.

Upravni odbor HOK-a također traži aktivnu participaciju HOK-a u izradi nacrta prijedloga zakona o sprječavanju rada na crno i to kao partner Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Istaknuvši da bi s obzirom na problem sive ekonomije najbolje bilo donijeti novi posebni propis odnosno zakon o sprečavanju rada na crno, predsjednik HOK-a Mato Topić objasnio je da bi se time za sve djelatnosti odredila definicija pojma rada na crno te propisale sankcije.

Topić podsjeća kako HOK već desetak godina ukazuje na pojavu sive ekonomije i rada na crno kao na jedan od najvećih problema hrvatskog gospodarstva, te da HOK još od 2000. po uzoru na neke zemlje članice EU predlaže donošenje posebnog zakona.

Time bi se i, kako smatra, otklonili prigovori o svrstavanju takvih odredbi u posebni propis (Zakon o obrtu, Zakon o trgovačkim društvima ili Zakon o državnom inspektoratu), a inspektori bi dobili materijalnu odredbu temeljem koje bi mogli postupati i izricati kazne za rad na crno odnosno neregistrirani rad.

Iz HOK-a su izvijestili i da su na današnjoj tematskoj sjednici sudjelovali i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Državnog inspektora, Službe za nadzor Porezne uprave Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Svi su se oni složili u ocjeni da problem sive ekonomije treba rješavati sustavno i cjelovito, a ne privremenim rješenjima poput izmjenama Zakona o državnom inspektoratu.(hina/metro-portal)

22.09.2010. 18:13:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh