« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
12. OBLJETNICA

Centar za mirovne studije održao okrugli stol o mirnoj reintegraciji Podunavlja

Hrvatska kao buduća članica EU s pozitivnim iskustvima mirne reintegracije Podunavlja može pridonijeti u prevenciji nasilja i upravljanja krizama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/Cropix)
Više o

Centar za mirovne studije

,

CMS

,

UNPROFOR

,

Gordan Bosanac

,

okrugli stol

,

mirna reintegracija

,

UNCRO

,

UNTAES

,

Katarina Kruhonja

,

Gordana Stojanović

,

Kruno Kardov

Centar za mirovne studije (CMS) zajedno s drugim mirovnim organizacijama obilježio je danas okruglim stolom 12. obljetnicu mirne reintegracije istočne Slavonije i Podunavlja, smatrajući je važnim, no u javnosti zapostavljenim događajem iz nedavne prošlosti.

Otvarajući skup Gordan Bosanac iz CSM-a je rekao da je Republika Hrvatska mirnom reintegracijom istočne Slavonije i Podunavlja ostvarila civilnu vlast nad cjelokupnim državnim teritorijem bez ispaljenog metka, ljudskih žrtava i težih povreda humanitarnog prava. Istaknuo je da Hrvatska kao buduća članica Europske unije s pozitivnim iskustvima mirne reintegracije Podunavlja može pridonijeti u prevenciji nasilja i upravljanja krizama. Najavio je još dva okrugla stola o izgradnji mira te europskoj sigurnosnoj politici kojoj i Hrvatska može pomoći svojim iskustvima.

Asistent na Odsjeku za sociologiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Kruno Kardov podsjetio je na kronologiju događaja u istočnoj Slavoniji od kraja borbenih operacija i dolaska UNPROFOR-a, koji je nije imao jasni mandat, preko UNCRO-a do UNTAES-a.

Uspjeh mirne reintegracije Kardov vidi u jasnome mandatu UNTAES-a te potpori svih važnijih svjetskih čimbenika i u jasnim ovlastima prijelaznog upravitelja. Napomenuo je da proces reintegracije u nekim dijelovima života traje još i danas, i to je možda razlog zbog kojega se u Hrvatskoj mirna reintegracija toliko ne slavi.

O mirnoj reintegraciji govorile su i aktivistice Katarina Kruhonja iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava u Osijeku i Gordana Stojanović iz CSM-a. Istaknule su vrijednost mirne reintegracije Podunavlja "pod puni suverenitet Hrvatske" te nastojanja u uspostavi suživota Hrvata i Srba na tom području, posebice nakon "Bljeska" i "Oluje".

Inače, kako su istaknuli u CSM-u, izlaganja na okruglom stolu su se snimala, a dijelovi rasprave uredit će se za publikaciju koja se u izdanju CMS-a očekuje u travnju. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 14:42:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh