« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Nema odgovornih

18. obljetnica zločina u Škabrnji

Središnjim komemoracijskim skupom, odavanjem počasti kraj spomen grobnice i kraj Središnjeg križa na škabrnjskom groblju obilježen je obljetnica stradanja sela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jure Mišković/CROPIX )
Više o

obljetnica

,

zločin

,

Škabrnja

Na komemoraciji se okupilo više od 1000 mještana Škabrnje, brojnih gostiju iz cijele Hrvatske, izaslanstava svih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predstavnika Hrvatske vojske, MUP-a i svih razina vlasti.

Okupljene je pozdravio i zahvalio im na odavanju počasti škabrnjskim žrtvama načelnik općine Škabrnja, Luka Škara, koji je podsjetio kako je u Škabrnji na dan srpske okupacije i tijekom višegodišnje okupacije ubijeno ili poginulo 86 branitelja i civila, a još je bilo 10 poginulih branitelja na ovom području iz susjednih sela, te dvoje civila iz drugih mjesta. Ukupno je dakle na području Škabrnje bilo 98 stradalih, rekao je Škara i zatražio odgovornost za ove zločine.

Uime Hrvatskog sabora okupljenima se obratio potpredsjednik Josip Friščić, istaknuvši da žrtva Škabrnje nije bila uzaludna. Prije 18 godina Škabrnja je gorjela, a danas su se ljudi vratili i grade život za sebe i za one koji će doći, i tako održavaju sjećanje na sve koji su sebe dali za slobodu. Mi smo sretna generacija, ali generacija koja je krvlju natopila svoju zemlju, kazao je Friščić.

"Žrtve Škabrnje i Vukovara nisu bile samo žrtve za svoja ognjišta, jer je neprijatelj čineći masakre u tim mjestima slao poruku i drugima da bježe sa svojih ognjišta. Ali ta poruka je bila izazov hrvatskom narodu da se suprotstavi neprijatelju i obrani svoju zemlju", rekao je potpredsjednik Sabora Friščić.

Zaključio je i kako nitko ne može pobjeći od odgovornosti za ono što je učinio u Škabrnji. "Dokle sve to ostane samo na riječima i dok ne bude odgovornosti, neće se stvarati uvjeti za suživot", istaknuo je Friščić i izrazio zahvalnost za žrtvu onima koji su prolili krv za ovo što danas imamo.

Neće se odustati od potrage za krivcima

Okupljenima na Središnjem komemoracijskom skupu u ime predsjednice Vlade RH obratio se ministar Božidar Kalmeta, naglasivši da su pad Vukovara i srpski pokolj u Škabrnji dva najtragičnija događaja u hrvatskoj novijoj povijesti. I dosad smo se klanjali žrtvi Škabrnje, činit ćemo to i ubuduće, te nikad nećemo zaboraviti te žrtve, rekao je Kalmeta. Podsjetio je da još nisu kažnjeni zločinci Škabrnje, ali ni brojni drugi zločinci.

Međutim, nastavio je Kalmeta, ratni zločin ne zastarijeva i hrvatska država nikad neće odustati od namjere da budu kažnjeni, a Vlada će i dalje kao i do sada pomagati Škabrnji u čitavom nizu razvojnih projekata.

Okupljenima su danas u Škabrnji još govorili zadarski župan Stipe Zrilić i Ante Martinac uime koordinacije Udruga Domovinskog rata Zadarske županije.

Okupljeni su posebice pozdravili obraćanje zapovjednika škabrnjskog samostalnog bataljuna iz 1991. godine, Marka Miljanića. On je rekao kako je "u Škabrnji i Nadinu, 18. i 19. studenoga 1991. prolivena hrvatska krv ali se čini", istaknuo je, "da to ne znaju svi Hrvati i Hrvatice". "Voljom određenih krugova smo omalovažavani i potcijenjeni, a nitko nije odgovarao za te zločine. Kako je moguće da nema dokaza za srpske zločince s jedne strane, a s druge strane puni su zatvori hrvatskih branitelja kojima se sudi i po tri puta sve dok ne budu osuđeni", kazao je Miljanić.

Okupljeni građani na komemoraciji u Škabrnji su nakon središnjeg skupa i svete mise u mjesnoj crkvi u koloni sjećanja pošli do mjesnog groblja gdje su paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali počast škabrnjskim žrtvama.

Uz spomenute govornike, među okupljenima su bili i ministar zdravstva dr. Darko Milinović, predsjednički kandidat dr. Miroslav Tuđman i Vesna Škare Ožbolt te mnoge druge osobe iz hrvatskoga javnog života. (hina/metro-portal)

 

18.11.2009. 13:35:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh