Ekosfera
COP28

Poziv na napuštanje korištenja fosilnih goriva

objavljeno prije 4 mjeseca i 6 dana

Sudionici Svjetske konferencije o klimi (COP28) u Dubaiju suglasili su se oko zajedničkih zaključaka. U njima se po prvi put poziva na napuštanje korištenja fosilnih… više »

BRAVO

Upozorenje pred početak prodaje pirotehnike

objavljeno prije 4 mjeseca i 7 dana

Kako se približavamo kraju još jedne godine, Prijatelji životinja podsjećaju da je nabava i uporaba petardi i redenika kategorija F2 i F3 zabranjena tijekom cijele… više »

GREENPEACE

Greenpeace o COP-u 28

objavljeno prije 4 mjeseca i 7 dana

Dva tjedna teških pregovora u Dubaiju, na UN-ovoj konferenciji o klimi COP28, danas je rezultiralo sporazumom koji treba potaknuti države da prijeđu s fosilnih goriva na obnovljive… više »

COP28

Kako zaraditi i ostati konkurentan?

objavljeno prije 4 mjeseca i 9 dana

Dubai je najveći klimatski samit svih vremena - zato što se takve konferencije, po mišljenju stručnjaka, pretvaraju u sajmove na kojima se prezentira rješenja.… više »

KATASTROFA

Spaljivanje plina na baklji ugrožava milijune ljudi

objavljeno prije 4 mjeseca i 11 dana

Spaljivanje plina u procesu proizvodnje nafte prakticira se diljem Perzijskog zaljeva, uključivo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UEA) koji su od četvrtka domaćin svjetskog klimatskog samita… više »

UPS!

Uzgoj stoke odgovoran je za 12 posto emisija stakleničkih plinova

objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana

Kako bi se smanjila emisija štetnih plinova, FAO poziva na povećanje produktivnosti cijelog proizvodnog lanca, prilagođavanje životinjske hrane te poboljšanje zdravlja… više »

EHHH...

Najtoplija godina u povijesti je baš ova

objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana

Studeni 2023. bio je najtopliji studeni zabilježen na globalnoj razini, s prosječnom površinskom temperaturom zraka od 14.22°C, 0.85°C iznad prosjeka za studeni 1991.-2020. i… više »

PERFORMANS

STOP zlostavljanju, DA pravima životinja

objavljeno prije 4 mjeseca i 13 dana

Na Međunarodni dan prava životinja, koji se diljem svijeta obilježava 10. 12., Prijatelji životinja održat će upečatljiv performans, kojim će poručiti „stop" zlostavljanju, mučenju i… više »

GREENPEACE INI

Nemoš bit i greben i pošten!

objavljeno prije 4 mjeseca i 15 dana

Aktivisti Greenpeacea iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije jutros su ispred sjedišta Ine izrazili negodovanje nebrigom i odugovlačenjem s uklanjanjem potonule platforme Ivana D s dna… više »

ČESTITAMO

AOC i Philips monitori dobili EPEAT Climate+ certifikat

objavljeno prije 4 mjeseca i 16 dana

U značajnom koraku prema ekološkoj odgovornosti i inovacijama u elektroničkoj industriji, MMD, vodeća tehnološka tvrtka i partner za licenciranje brendova za monitore Philips, i… više »

EH, DA...

Zašto snijeg ne demantira klimatske promjene?

objavljeno prije 4 mjeseca i 16 dana

Obilne snježne padaline proteklih dana su prouzročile prometni kaos u više zemalja, ne samo Njemačkoj - gdje je najteža situacija bila u Münchenu. Nekoliko stotina… više »

ZANIMLJIVO

Budućnost profitabilnosti kroz održive materijale

objavljeno prije 4 mjeseca i 17 dana

Sirovine su ključne u proizvodnji odjeće, no istovremeno predstavljaju potencijalnu prijetnju, posebno u svjetlu globalnih klimatskih promjena i ekološke održivosti. One mogu imati… više »

SJAJNO

U Dubrovniku prvo registrirano skloniste

objavljeno prije 4 mjeseca i 18 dana

Grad Dubrovnik napokon je dobio sklonište za napuštene životinje! Ta vijest razveselila je udrugu Prijatelji životinja, Udrugu Pobjede i sklonište Prijatelji iz Čakovca,… više »

KLIMA

Je li 1,5 stupnjeva Celzija još uvijek dostižno?

objavljeno prije 4 mjeseca i 18 dana

Na dan početka 28. klimatske konferencije UN-a (COP28) u Dubaiju 30. studenoga obilježilo se osam godina od stupanja na snagu Pariškog sporazuma o klimi. Tada su većinu… više »

COP28

Svjetski vrh u 'naftnom' Dubaiju ponovno će pokušati spasiti klimu

objavljeno prije 4 mjeseca i 21 dan

Konferencija se svake godine održava kako bi se utvrdile ambicije i odgovornosti za djelovanje u području klime te utvrdile i procijenile klimatske mjere. Ovogodišnju konferenciju… više »

skrolaj na vrh