« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
otpad ili sirovina?

Lubenice - gorivo budućnosti

Zaboravite masnoću krumpirića, šećernu trsku ili uljanu repicu – najnoviji izvor biološkog goriva mogle bi biti lubenice.

(Getty Images)
Više o

Biogorivo

,

obnovljivi izvori energije

Znanstvenici su otkrili da je to voće izvrstan izvor šećera koji bi lako mogao biti prerađen u alkohol koji bi pokretao automobile i strojeve.

Samo u Americi trgovci odbacuju 360.000 tona „substandardnog" voća godišnje, tako da bi ono moglo biti iskorišteno kao ekonomičan izvor goriva.

Od otpada američkih uzgajivača moglo bi se proizvesti gotovo devet milijuna litara bio goriva godišnje.

Istraživači iz američkog Ministarstva poljoprivrede željeli su utvrditi koliki potencijal u proizvodnji bio goriva ima sok dobiven iz „otpada". Radi se o lubenicama koje se ne prodaju zbog kozmetičkih nesavršenosti i trenutačno se zakopavaju natrag u polje.

Oko petine godišnjeg usjeva lubenica ostavlja se u polju zbog mrlja na površini ili nepravilnog oblika.

Dr. Wayne Fish, koji je vodio istraživački tim, otkrio je da se čak 50% voća može fermentirati u etanol, što ga čini vrijednim izvorom goriva.

„Pokazali smo da je sok ovih lubenica izvor šećera koje je lako fermentirati, čime se dokazuje kao neiskorištena sirovina u proizvodnji bio goriva", rekao je.

U istraživanju objavljenom u časpopisu „Biotehnologija za bio goriva" otkriveno je da bi se iz lubenica moglo proizvesti oko 90 litara goriva po jutru zemlje, i to iz voća koje bi inače otišlo u otpad.

Vlade zapadnih zemalja ciljaju na proizvodnju bioloških goriva kako bi potakle korištenje obnovljivih izvora energije.

Cilj je Europske unije da se 2010. godine iz bioloških izvora proizvodi 5.75% goriva, ali malo je vjerojatno da će taj cilj biti postignut.

Britanska je vlada obvezana na to da do 2010. godine bio gorivo čini 5% od ukupno prodanog goriva na benzinskim postajama.

31.08.2009. 10:30:55
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh