« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Slingshot je riješenje

Izumljen uređaj koji će spasiti čovječanstvo

Prema tvrdnjama izumitelja Deana Kamena, najveći problem čovječanstva u budućnosti neće biti aids, pretilost ili glad već nedostatak pitke vode.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CNN)
Više o

voda

,

uređaj

,

čovječanstvo

,

slingshot

Iako voda čini većinu našeg planeta, samo jedan posto dostupno je za piće. Nedostatak pitke i čiste vode je veći problem zemalja u razvoju.

˝Već u ovom stoljeću uvidjet ćemo da će pitka voda postati luksuz i vrlo vrijedan resurs˝, objašnjava Kamen, inače poznat i kao tvorac sve popularnijeg vozila Segway. On i njegov tim radili su na uređaju koji bi mogao riješiti ovaj problem. Zove se Slingshot, prenosiv je, troši malo energije te je dizajniran da pročišćuje vodu u zabačenim selima trećeg svijeta.

Rad na njemu trajao je više od 10 godina, a tijekom tog perioda Slingshot je pitkima učinio riječnu, oceansku pa čak i kanalizacijsku vodu. Kamen tvrdi da uređaj može pretvoriti u vodu sve što nalikuje tekućini, tj. sadrži u sebi H2O.

Slingshot radi na principu destiliranja vode parnom kompresijom. Sastoji se od dva rezervoara povezana cijevima. Jedan rezervoar sadrži kontaminiranu vodu, a drugi je predviđen za pitku. Uređaj zatim kuha, destilira te pretvara u paru zagađenu tekućinu nakon čega u drugi rezervoar curi ništa drugo doli pitka voda. I sve to čini uz manju količinu električne energije nego što je potrebno za pokretanje sušila za kosu.

No unatoč tome, postoji problem. Naime izgradnja svakog uređaja košta nekoliko stotina tisuća dolara, stoga Kamen traži partnerstvo kompanija koje bi mu pomogle smanjiti troškove proizvodnje i organizirati distribuciju širom svijeta.  Cijena tako prilagođenog uređaja iznosila bi oko 2.000 dolara po komadu. ˝Trenutno mi je najveći izazov zainteresirati svjetske vlade da se uključe u moj projekt˝, dodaje Kamen.

Svjetska populacija bliži se brojci od 7 milijardi, čime pristup pitkoj vodi postaje još važniji. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, 3,5 milijuna ljudi umire svake godine zbog bolesti povezanih sa zagađenom vodom, a skoro 900 milijuna nema pristup zalihama pitke vode.  

Kamen tvrdi kako Slingshot može dnevno preraditi skoro 950 litara vode što je dovoljno da se opskrbi 100 ljudi. ˝To je doslovce pretvaranje olova u zlato. Vjerojatno i važnije jer olovo i zlato ne možete piti˝, zaključuje izumitelj. 

12.09.2009. 16:45:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh