« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Zeleni generatori

Revolucionarno rješenje za električnu energiju iz Volkswagena

Volkswagen je objavio planove o gradnji 100.000 mini električnih centrala u podrumima stambenih zgrada.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Volkswagen

,

struja

,

električna

Kako bi realizirao svoj plan, Njemački automobilski div planira se udružiti s malom elektroenergetskom tvrtkom Lichtblick, specijaliziranom za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

"Riječ je o pravoj revoluciji u sektoru proizvodnje električne energije", kazao je Christian Friege, izvršni direktor Lichtblicka, malog dobavljača "zelene energije" za domaćinstva i urede s kojim se Volkswagen udružio na tom projektu.

Generatore bi pokretali manje-više isti motori na prirodni plin kao i oni koji se trenutno ugrađuju u neke VW-ove automobile. Ispušna toplinska energija iz tih motora služila bi za grijanje vode i stanova.

Taj plan, zapečaćen sporazumom potpisanim u Volkswagenovoj tvornici u Salzgitteru na sjeveru Njemačke, predstavlja izazov za velike elektroenergetske kompanije koje generiraju struju pomoću ogromnih parnih turbina na nuklearni ili pogon ugljena.

Realizaciji toga plana pomoći će i činjenica da u Njemačkoj već postoji infrastruktura za isporuke prirodnog plina, uglavnom iz Sibira, do većine gradskih ulica u toj zemlji.

Volkswagen je priopćio da su "zeleni" motori na unutarnje sagorijevanje koje je ta tvrtka razvila za svoje automobile sasvim dovoljni za primjenu u stambenim zgradama, te da ispuštaju 60 posto manje ugljičnog dioksida od usporedivih termalni elektrana.

Lichtblick, čije je sjedište u Hamburgu, ima 550.000 klijenata i usmjeren je na opskrbu električnom energijom koja se proizvodi iz raznih izvora, uz izuzetak nuklearne energije.

Inženjeri ističu da ključ uspjeha najavljenog sustava leži u učinkovitosti minielektrana, koje za grijanje ili proizvodnju struje koriste 94 posto energije plina, dok električne centrale na plinski pogon koriste tek 40 do 60 posto te energije.

Volkswagen bi od iduće godine u tvornici u Salzgitteru mogao početi proizvoditi 10.000 mini električnih centrala godišnje. Svaka bi ta centrala korisnike koštala 5.000 eura.

 

10.09.2009. 14:57:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh