« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
obnovljivi izvori

Čista energija može potaknuti novi val zapošljavanja

Ukoliko se svijet okrene obnovljivim izvorima energije, moguće je do 2030. otvoriti 2,7 milijuna novih radnih mjesta više nego tradicionalnim putem.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Studija grupacije za zaštitu okoliša Greenpeace i Europskog vijeća obnovljivih izvora energije (EREC) poziva vlade na potpisivanje obvezujućeg novog UN-ovog sporazuma o suzbijanju klimatskih promjena u prosincu u Kopenhagenu.

"Prijelazom s ugljena na generiranje električne energije iz obnovljivih izvora izbjeglo bi se 10 milijardi tona emisija ugljičnog dioksida, a do 2030. kreiralo bi se i 2,7 milijuna radnih mjesta više nego što bi ih nastalo kad bismo nastavili po starome", stoji u izvješću.

Mnoge vlade posve pogrešno strahuju da bi prijelaz na zelenu energiju predstavljao prijetnju radnim mjestima, kaže Sven Teske iz Greenpeacea, glavni autor te studije.

Prema njegovim riječima, industrija turbina za vjetroelektrane već sad je drugi najveći potrošač čelika u Njemačkoj, iza automobilske industrije.

"Kompanije povezane s obnovljivim izvorima energije mogu kreirati brojna radna mjesta", kazao je on za novinsku agenciju Reuters, iznoseći prognoze za budućnost industrije generiranja električne energije iz solarne, energije vjetra, valova, biomase, te drugih obnovljivih izvora.

"Ovo istraživanje dokazuje da je obnovljiva energija ključ rješenja i klimatske i gospodarske krize", kazala je Christine Lins, glavna tajnica EREC-a, krovne organizacije kompanija koje proizvode energiju iz obnovljivih izvora.

Do 2030. bi, primjerice, samo sektor generiranja struje iz energije vjetra mogao zapošljavati 2,03 milijuna ljudi u proizvodnji struje u usporedbi s 0,5 milijuna u 2010., ističu autori studije.

S druge strane, prema scenariju nastavka dosadašnjih praksi broj radnih mjesta u industriji proizvodnje električne energije pao bi do 2030. za oko pola milijuna, na 8,6 milijuna, većim dijelom pod pritiskom pada u sektoru ugljena zbog širenja mehanizacije.

U izvješću se ističe kako su 2008. po prvi puta i SAD i Europska unija snažnije proširile kapacitete proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

(Hina/Metro)

14.09.2009. 11:57:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh