« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
POPIS ŽIVOTA U MORU

Fauna Meksičkog zaljeva bila je ugrožena i prije naftne katastrofe

Područje Meksičkoga zaljeva među najbogatijima je kad je u pitanju bioraznolikost: ondje je više od 15 tisuća morskih vrsta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Meksički zaljev

,

naftna mrlja

,

bioraznolikost

,

deepwater horizon

,

Ivan Mastermix

Meksički zaljev, mjesto najveće ekološke katastrofe u američkoj povijesti, bilo je objekt znanstvene studije koja je neposredno prije izlijevanja nafte s bušotine BP-a proučavala životinjski svijet oceana, objavili su u ponedjeljak znanstvenici. Njihova studija omogućit će bolje ocjenjivanje stanja poslije katastrofe, smatraju znanstvenici koji sudjeluju u "Popisu života u moru", velikom međunarodnom projektu čiji su prvi rezultati objavljeni u ponedjeljak.

Područje Meksičkoga zaljeva među najbogatijima je kad je u pitanju bioraznolikost: ondje je više od 15 tisuća morskih vrsta, među kojima i one najugroženije. I prije eksplozije naftne platforme Deepwater Horizon 20. travnja, a kao i ostala zatvorena mora poput Baltičkog, Sredozemnog i Karipskog, bogata je fauna Meksičkoga zaljeva bila među najugroženijima zbog uništavanja staništa, klimatskih promjena i onečišćenosti.

>> Što je naftna mrlja učinila Meksičkom zaljevu

"Izvrsna ekipa znanstvenika iz Meksika, Sjedinjenih Država i Kube provela je istraživanje, riječ je o prvoj nomenklaturi vrsta u regiji", rekla je Jesse Ausubel, jedna od utemeljiteljica toga znanstvenog projekta koji traje već deset godina "Precizno smo opisali to područje prije izlijevanja nafte. Imamo popis 8.332 uočene vrste. Drago nam je što smo uspjeli sastaviti popis vrsta koje su tu živjele prije katastrofe", dodala je.

>> Eutanazija ili rehabilitacija - što je najbolje za ptice umrljane naftom

Milijuni litara nafte istječu u Zaljev pa ona strahuje za mnoge vrste. "Meksički zaljev u ožujku i travnju mrijestilište je plavoperajne tune. Postoji opasnost da nafta prekrije ikru, da jajašca ne dobiju dovoljno kisika za razvoj". "Prije katastrofe bili smo tako sretni što smo uspjeli završiti indeksiranje biološke raznolikosti. A onda se dogodio taj šok. Jedina je pozitivna stvar to što sad imamo mjerila, podatke na temelju kojih ćemo moći procijeniti štetu i promjene nastale zbog izlijevanja nafte", rekla je. (hina/metro-portal)

03.08.2010. 07:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh