« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
TOILET POWER

Urin bi mogao biti novi izvor energije

Trenutno se vrše eksperimenti koji bi trebali potvrditi da ljudska mokraća ima potencijal za postati novim izvorom energije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

energija

,

mokraća

,

Amalco Group

,

Red Bull Soapbox Zagreb

Ljudski urin mogao bi biti rješenje problema s manjkom izvora energije. Istraživači iz BRL-a (Bristol Robotics Lab) zato sada ulažu gomile novca u eksperimente koji će testirati urin kao potencijalno novi energent. Dr. Loannis Leropoulos, koji predvodi istraživanje, dobio je stipendiju od 900,000 dolara za projekt pretvaranja otpada u energiju. On sada planira proširiti svoje istraživanje i na urin.

Proteklih nekoliko godina radio je na stvaranja robota koje pokreću takozvane mikrobne gorive ćelije (MFC, Microbial Fuell Cells) - dobivaju energiju iz raspadanja otpada. „Tijekom godina hranili smo naše MFC-e trulim voćem, travom, ljuskama škampa i mrtvim muhama u pokušaju da ispitamo različite otpadne materijale", objasnio je profesor Leropoulos za Science Daily.

>> Energije ima i u otpadu

On je, bez pretjeranog otkrivanja detalja, samo izjavio da su preliminarni rezultati istraživanja urina vrlo obećavajući i sugerirao da bi upravo on mogao biti znatan energetski izvor u skorijoj budućnosti. Ako se njegovi eksperimenti pokažu uspješnima, vaš sljedeći odlazak na toalet imat će sasvim drugo značenje.

>> Plastične vrećice kao nova energija

„Nadamo se da će se naš rad usmjeriti k stvaranju prototipa prenosivog pisoara kojim bi se urin pretvarao u energiju iz gorivih stanica", rekao je Leropoulos. „Predviđamo da bi se to moglo upotrijebiti , na primjer, na glazbenim festivalima i ostalim zbivanjima na otvorenom", dodaje profesor. No to nije prvi put da znanstvenici pokušavaju osmisliti kreativnu uporabu urina; prije nekoliko godina dva su liječnika predlagala „urinsku terapiju" koja podrazumijeva pijenje urina ili njegovo korištenje u vidu kreme za kožu. Neka, hvala!

02.08.2010. 07:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh