« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
BIOBUTANOL

Automobili bi uskoro mogli koristiti gorivo od viskija

Znanstvenici sa Sveučilišta Napier iz Edinburgha su stvorili novu vrstu biobutanola iz nusproizvoda dobivenih tijekom procesa stvaranja viskija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Biogorivo

,

gorivo

,

automobili

,

etanol

,

viski

,

Sindikat visokog obrazovanja i znanosti

,

jela bez kuhanja

Škotski znanstvenici su stvorili novo biogorivo za automobile na bazi viskija. Navodno su pronašli formulu za stvaranje goriva iz nusproizvoda koji nastaju tijekom procesa pravljenja viskija. Oni su pomiješali tekućinu koja ostaje nakon destiliranja viskija (engl. 'pot ale') s iskorištenim zrnima žita (talog) koja su također ostala nakon procesa stvaranja viskija (engl. 'draff'), sve kako bi dobili  biobutanol.

>> Gorivo za automobile mogli bismo dobivati iz WC-a

Takav oblik alkohola može se iskoristiti kao gorivo za motorna vozila, nešto poput etanola. Međutim, znanstvenici kažu da je biobutanol puno bolji od etanola jer se iz njega iz iste količine dobije 25 posto više energije. Ovo biogorivo moglo bi se upotrijebiti i kod motora na bilo koju vrstu benzina koji nisu modificirani, odnosno prerađeni dok se etanol može pomiješati do 85-postotnog omjera s tim da motor mora biti posebno prilagođen. Oko 1,6 milijuna litara pot alea, te 187  tisuća tona draffa koliko ih se godišnje proizvede, količina je koja predstavlja velik potencijal za masovnu proizvodnju i uvođenje ovog goriva čak i na klasične benzinske crpke.

>> >> Riješen problem biogoriva

Profesor Martin Tangney, direktor BRC-a (Biofuel Research Centre) pri Sveučilištu Napier iz Edinburgha podsjeća da je EU izjavila kako biogoriva do 2020. moraju imati najmanje 10 posto udjela na tržištu. „Dok neke tvrtke uzgajaju žitarice isključivo radi proizvodnje biogoriva, mi istražujemo suvišne materijale kao što su nusproizvodi iz procesa stvaranja viskija kako bi ih (biogoriva, op. a.) proizveli", objašnjava Tangney. Radi se o metodi koja je vrlo povoljna za okoliš i koja bi mogla biti novi izvor prihoda, sve u sklopu najpoznatije škotske industrije (proizvodnja viskija). Istraživanje je stajalo oko 260,000 funti, a financirano je kroz program tvrtke Scottish Enterprise (Scottish Enterprise's Proof of Concept Programme).

17.08.2010. 14:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh