« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NIJE IMUNA

Antarktika će se također početi topiti?

Dok se Arktik topi, na Antarktici se posljednjih 30 godina količina leda povećava, što bi se ipak uskoro moglo promijeniti

antarktika led
antarktika led (Shutterstock)
Više o

globalno zagrijavanje

,

klima

,

globalno zatopljenje

,

Antarktika

,

otapanje ledenjaka

,

arktički led

,

suđerica

Tijekom posljednjih 30 godina led na Arktiku se smanjuje i topi, ali onaj na Antarktici se povećava. S obzirom na sveprisutno globalno zatopljenje i zagrijavanje mora oko Antarktike, znanstvenici pokušavaju objasniti ovaj fenomen.

Ipak, novo istraživanje objavljeno u zborniku radova ''Proceedings of the National Academy of Sciences'' navodi da bi se u budućnosti ta situacija mogla promijeniti. Jiping Liu i Judith Curry s Tehnološkog instituta u američkoj saveznoj državi Georgia analizirali su temperature Južnog (Antarktičkog) oceana i simulacije temperature na površini mora.

>> Globalno zatopljenje skupo će koštati siromašne

Otkrili su da su više temperature mora tijekom druge polovice 20. stoljeća vjerojatno ubrzale hidrološki ciklus iznad Južnog oceana, stvarajući tako uvjete u kojima nastaje više leda - više temperature mora povećale su isparavanje u umjerenijim zonama, što je padaline dovelo bliže Antarktici. To dodatno isparavanje još je jedan uzrok povećanja količine leda: ono snižava slanost vode na površini, što usporava otapanje leda.

>> Antarktika je nekada bila lijepa i topla

Ipak, kako kaže Jiping Liu za Discovery News, gomilanje leda je samo privremeno. Naime, ako će temperature i razina mora u 21. stoljeću rasti kako se predviđa, puno padalina u obliku snijega moglo bi se pretvoriti u kišu, zbog čega bi se antarktički led mogao ubrzano početi topiti.

Drugi su znanstvenici, iako se uglavnom slažu s Liu i Curry, ipak oprezni u takvim prognozama. Kako kaže Doug Martinson sa Sveučilišta Columbia, nije lako prijeći s modela na pravu situaciju u oceanu. Zbog toga je vrlo teško predvidjeti što će se zbilja događati.

Ipak, svi se slažu da se ovom pitanju treba posvetiti vrlo ozbiljno.

17.08.2010. 10:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh