« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
NOVA SVRHA

6 sjajnih načina da iskoristite višak aluminijske folije

Rijetki su oni koji su već znali da taj sjajni, šuškavi materijal može biti pri ruci i van kuhinje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

ekologija

,

reciklaža

,

aluminijska folija

Ljudskoj mašti nema kraja i nekako svi manje-više volimo kad tu i tamo neki genijalac otkrije načina da se stare, upotrijebljene stvari ponovo iskoriste za rješavanje nekih problema i na taj način opet dobiju svrhu. Trenutno je aluminijska folija jedna od glavnih zvijezda eko-svijeta. Rijetki su oni koji su već znali da taj svjetlucavi, sjajni materijal može biti pri ruci i van kuhinje. Ta je folija materijal koji se s lakoćom reciklira -  za tu reciklažu potrebno je samo pet posto energije iskorištene za proizvodnju aluminija iz sirovih materijala i rude. Ipak, nerijetko ju nalazimo po ulicama, poljanama, potocima, itd. Poznati "škrtac" Jeff Yeager nudi nekoliko ideja za primjenu iskorištene aluminijske folije ili viška za kojeg ste mislili da vam ne može više poslužiti.

Naoštrite obične i vrtne škare - Presavijte foliju tako da ima oko osam slojeva naslaganih jedan na drugi. Nekoliko puta prođite škarama kroz foliju kako biste ih naoštrili.

Slikanje i gips - Iskoristite zgužvanu, naboranu foliju kako biste dodali teksturu svojim slikama i gipsanim predmetima. Osim toga, folija vam može poslužiti kao izolator za kistove i četke dok ste na odmoru, obloga za kvake i ostale dijelove namještaja dok bojite zidove, itd.

Tjeranje štetočina i ostalih napasti - Iz nekog razloga životinje ne vole aluminijsku foliju. Yaeger kaže da mu je mačka neprestano ležala u kaminu u kući umjesto u svojoj košari i nikako je nije mogao odučiti od te navike. Zatim je pokušao s nekoliko listova folije koje je stavio na pod; mačka više nije spavala u kaminu. Isto vrijedi i za pse. Osim toga, ako želite sačuvati vrt od ptica, zečeva, srna i ostalih životinja dovoljno je da ga okružite špagom ili žicom na koju ćete objesiti listove aluminijske folije izrezane u obliku vrpci.

Zaštitite mladice - Napravite zaštitu oko stabljika povrća i mladica iz vrta kako biste spriječili insekte i crve da ih nagrizaju.

„Popravak" šarafa - U slučaju da su se na šarafu izlizali navoji, dovoljno je da ga omotate s malo folije i ponovno zategnete. To je idealno privremeno rješenje dok ne kupite novi šaraf.

Vratite sjaj metanim površinama - Iskoristite aluminijsku foliju za brušenje i skidanje hrđe s čelika ili kroma umjesto da se mučite s čeličnom vunom. U kombinaciji sa sodom i solju možete vratiti blještavi sjaj srebru i zlatu.

01.03.2010. 15:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh