« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STISKANJE JE POČELO

Zemlja nas više ne može hraniti

Kada bi svih 6,5 milijardi stanovnika imalo standard SAD-a, za podmirenje njihovih potreba bile bi im potrebne čak četiri Zemlje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

energija

,

životni standard

,

zagađenje

,

planet Zemlja

Brojna su predviđanja o tome kakav život čeka buduće naraštaje na našem planetu. No, jedno je sigurno - Zemlja je postala premala za sve ljude koji će se uskoro početi suočavati s nestašicom tekućeg goriva, obradive površine i pitka voda već danas predstavljaju luksuz, a sve to vodi trostrukom povećanju proizvodnje energije.

Potreba za energijom pak znači povećanje zagađenja; oslobađanje ugljičnog dioksida pak neće smjeti biti dozvoljeno jer su zagađenja već sad drastična. Ovo crno izvješće napravio je institut Worldwatch, a prenosi ga Deutsche Welle. U protekla dva stoljeća broj stanovnika je porastao s jedne milijarde na šest i pol, a za 40-ak godina zemlju će "crpiti" devet milijardi ljudi, stoji i izvješću instituta koji je otišao toliko daleko u svojoj analizi da je izračunao krajnju razinu ljudskog životnog standarda koju Zemlja može izdržati.

Ukratko, kada bi svih šest i pol milijardi stanovnika Zemlje danas imalo standard stanovnika SAD-a bila bi im potrebna četiri i pol planeta da namiri njihove potrebe. Europljani su "nešto skromniji" - njima bi bila dovoljna tri.

Za američkim i europskim potrebama ne zaostaju ni Tajland pa ni Jordan čiji prosječni standardi već sada "muče" Zemlju. Iz Worldwatcha upozoravaju da je potrebno pod hitno izmijeniti gospodarstvo kao i ponašanje svakog pojedinca u smislu potrošnje jer "recepti koji su vrijedili dok je na Zemlji bilo milijardu stanovnika danas više ne vrijede". Krajnji je zaključak da ćemo vrlo uskoro početi doživljavati ozbiljne probleme ako gospodarske modele 20. stoljeća bez izmjena prenesemo u 21.

28.02.2010. 17:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh