« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
zarada

Kako kvalitetno uložiti i platiti što manji porez

Iako je recesija, ipak se može pronaći neka kuna viška koji bi trebalo oploditi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

zarade

,

porezne olakšice

,

profit

,

platiti manje poreza

Ako uložite novac kao fizička osoba u društvo, morate s jedne strane platiti porez na dohodak od kapitala, a s druge strane može vam se dogoditi da rashodi za kamate budu porezno nepriznati. Domaći poduzetnici novac će stoga stavljati u banku, koje su većinom u stranom vlasništvu, a poduzeća će pak uzimati kredite od banaka, naravno po kamatama koje su veće od onih koje banke daju poduzetnicima!?

Pretpostavimo da imate poduzeće i da vam dobro ide. Ali želite još. Ne zato što ste pohlepni nego zato što razmišljate logično, odnosno ekonomski - kako uložiti novac da platite najmanji porez? Jedno od pitanja koje često postavljaju vlasnici kapitala jest: treba li novac uložiti u banku i preko banke uzeti kredit na društvo ili direktno kao fizička osoba uložiti novac u društvo?

Dati novac tvrtki kao pozajmicu ili položiti ga u banku?

Odgovor je prilično jasan: položite ga u banku! Naše zakonodavstvo destimulira poduzetnike da ulažu u poduzetništvo time što moraju platiti porez na dohodak od kapitala, dočim se na kamate koje se ostvare u banci ne plaća porez! Očito je bankarski lobi opasno jak kada je mogao banke staviti u povoljniji položaj od drugih trgovačkih društava (iako prema ustavu svi imamo jednaka prava, čini se da su neki ipak jednakiji).

O pojmu "thin capitalisation rules" pisao je portal Profitiraj.hr. Drugim riječima, ako uložite novac kao fizička osoba u društvo, morate s jedne strane platiti porez na dohodak od kapitala, a s druge strane može vam se dogoditi da rashodi za kamate budu porezno nepriznati. Koja je posljedica tako glupe odredbe? Domaći poduzetnici novac će stavljati u banku, koje su većinom u stranom vlasništvu, koja će im pak davati određenu kamatu.

S druge strane, poduzeća će uzimati kredite od banaka, naravno po kamatama koje su veće od onih koje banke daju poduzetnicima. Dakle, umjesto da poduzetnici direktno ulažu u poduzeća (većinom u domaćem vlasništvu), oni će se odlučiti za financiranje preko banke (većinom u stranom vlasništvu), pri čemu će izgubiti na kamatama, bankarskim troškovima i ponajviše na vremenu. Kome je to u interesu?

Praktične primjere kvalitetnih ulaganja pročitajte u nastavku teksta na Profitiraj.hr

08.09.2009. 07:46:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh