« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
toys for boys

Oružje je najtraženija roba u svijetu

Čak ni globalna ekonomska kriza nije previše utjecala na broj narudžbi iz SAD-a

(Corbis)
Više o

oružje

,

potražnja za oružjem

,

kupovina oružja

,

naoružavanje

,

strateško naoružanje

,

prodaja oružja

Unatoč recesiji koja je izazvala pad globalne prodaje oružja u 2008., Sjedinjene Države proširile su ulogu vodećeg svjetskog isporučitelja oružja, povećavši svoj tržišni udio na više od dvije trećine svih inozemnih kupoprodaja oružja, prema novom izvješću nestranačke Kongresne istraživačke službe (CRS).

SAD je u 2008. godini potpisao ugovore o prodaji oružja u vrijednosti od 37,8 milijardi dolara, što je 68,4 posto svih poslova sklopljenih na globalnom tržištu oružja, navodi se u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Radi se o povećanju od čak 48,8 posto, u odnosu na 25,4 milijardi dolara oružja prodanog godinu prije.

Italija je na drugom mjestu s 3,7 milijardi dolara prodanog oružja u 2008., a Rusija treća s 3,5 milijarde dolara.

Rusija je u 2008. zabilježila pad prodaje od 73 posto u odnosu na 10,8 milijardi dolara, koliko je od oružja utržila 2007. godine.

Rast prodaje američkog oružja prošle je godine bio posebno uočljiv nasuprot svjetskim trendovima, ističe The New York Times.

Vrijednost globalne prodaje oružja u 2008. bila je 55,2 milijarde dolara, što je pad od 7,6 posto u odnosu na 2007. i ukupno najniže u sklopljenim međunarodnim ugovorima za oružje od 2005.

Povećanje američke prodaje oružja diljem svijeta "treba pripisati ne samo velikim novim narudžbama od klijenata na Bliskom istoku i u Aziji, već i nastavku značajnih ugovora za opremu i usluge s velikim brojem američkih klijenata na globalnoj razini", navodi se u studiji CRS-a, pod nazivom "Transferi konvencionalnog oružja zemljama u razvoju".

Izvor: Hina

08.09.2009. 08:10:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh