« Biznis
objavljeno prije 15 godina
u minus

Fitch promijenio kreditni rejting Hrvatskoj

Gospodarski izgledi su se oštro pogoršali, s negativnim posljedicama za proračun i financije

(Nikša Stipanićev, CROPIX)
Više o

kreditni rejting

,

Fitch Ratings

,

prognoze

Bonitetska agencija Fitch Ratings u četvrtak je Hrvatskoj promijenila prognozu dugoročne sposobnosti podmirivanja obveza u domaćoj i stranoj valuti, tzv. Issuer Default Rating (IDR), iz "stabilno" u "negativno", uz ocjenu da su se "gospodarski izgledi oštro pogoršali" te da će Hrvatska vjerojatno zatražiti pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

"Prognoze rejtinga ukazuju na smjer u kojem će se rejting vjerojatno kretati u razdoblju od jedne do dvije godine. One odražavaju financijske ili druge trendove koji još nisu dostigli razinu koja traži promjenu rejtinga, ali to mogu učiniti ako se nastave", navodi Fitch u pojašnjenjima svojih rejtinga.

Međunarodni kreditni rejting odnosi se na obveze u stranoj ili lokalnoj valuti, a u oba se slučaja procjenjuje sposobnost da se podmire te obveze uz uporabu globalno primjenjive ljestvice, dodaje se.

Bonitetska agencija Fitch sa sjedištima u New Yorku i Londonu, istodobno je Hrvatskoj snizila dugoročni IDR rejting za domaću valutu sa 'BBB+' na 'BBB', dok je dugoročni IDR rejting za stranu valutu zadržan na 'BBB-'. Kratkoročni IDR rejting za stranu valutu je na razini 'F3', a tzv. Country Ceiling na 'BBB+'.

Country Ceiling (plafon zemlje) je rejting za stranu valutu koji dodatno uračunava rizik transfera i konvertibilnosti, te je krovni rejting za većinu onih koji izdaju mjenice u pojedinoj zemlji, navodi Fitch.

Rejtinzi u rasponu od AAA do BBB, spadaju u "investicijsku kategoriju", i ukazuju na niski do umjereni kreditni rizik, dok su rejtinzi od 'BB' do 'D' u "spekulativnoj kategoriji".

"Gospodarski izgledi su se oštro pogoršali, s negativnim posljedicama za proračunske rashode i razinu vladine zaduženosti", kazao je David Heslam, direktor Fitcha Ratingsa za nova tržišta istočne Europe.

U kontekstu visoko euroiziranog gospodarstva Hrvatske, njezin relativno veliki teret vanjske zaduženosti i financijskih potreba, čine gospodarstvo ranjivim na globalno okružje i smanjeno kolanje kapitala. Slabosti u vanjskim financijama Hrvatske mogu negativno utjecati na kreditni profil zemlje, kroz dodatno povećanje euroizacije i pad deviznih rezervi, što je razlog da Fitch suzi razmak između IDR rejtinga za domaću i stranu valutu, navodi se u priopćenju.

Gospodarski izgledi su se oštro pogoršali, s negativnim posljedicama za proračunske rashode i razinu vladine zaduženostiDavid Heslam

Fitch predviđa smanjivanje hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 3,5 posto u 2009. godini.

Rizici kod izgleda za gospodarski rast naginju opadanju i djelomice će ovisiti od rezultata za Hrvatsku važnog turističkog sektora, koji iznosi oko 16 posto BDP-a i izvor je gotovo trećine deviznog prihoda. Dolasci turista iz EU-a, najvažnijeg turističkog tržišta Hrvatske, trebali bi opasti a Fitch predviđa stezanje BDP-a u eurozoni za 3,2 posto u 2009.

Fitch previđa povećanja državnog deficita na 3.2 posto BDP-a u 2009., s 1,1 posto u 2008. Za rebalans proračuna hrvatske vlade agencija ocjenjuje kako "djeluje optimistično", jer se temelji na prognozi stezanja gospodarstva za dva posto.

Monetarna politika u Hrvatskoj je pooštrena a središnja banka je intervenirala na deviznom tržištu kako bi podržala stabilnost domaće valute, što je povećalo domaće financijske troškove za vladu i pridonijelo gospodarskom usporavanju, navodi Fitch.

Deficit platne bilance (CAD) bio je 9,2 posto BDP-a u 2008., a Fitch predviđa da će se CAD smanjiti na 7,5 posto BDP-a ove godine, najviše zbog smanjivanja uvoza. Nesigurnost oko rezultata turističke sezone je rizik za izglede CAD-a, dok će rast izvoza narušiti pad potražnje u trgovinskim partnerima iz EU-a.

Fitch vjeruje kako je razumna vjerojatnost da će Hrvatska tražiti program MMF-a kao pomoć kod podmirenja potencijalnih financijskih jazovaFitch

Hrvatski CAD je umjeren u usporedbi s mnogim novim tržištima istočne Europe, međutim ukupni vanjski dug je relativno visok sa 80,07 posto BDP-a, a inozemne financijske potrebe Hrvatske (CAD plus dospjeli srednjoročni i dugoročni vanjski krediti) su velike sa 110,5 posto službenih rezervi u 2009., dodaje agencija.

Opadanje razmjera refinanciranja dospjelog vanjskog duga ili pojava drugih financijskih pritisaka na CAD, mogli bi dodatno zaoštriti gospodarsko opadanje i/ili smanjiti devizne rezerve, potkopati tečaj, povećati troškove servisiranja duga i negativno se odraziti na kreditnu sposobnost, navodi Fitch.

"Fitch vjeruje kako je razumna vjerojatnost da će Hrvatska tražiti program MMF-a kao pomoć kod podmirenja potencijalnih financijskih jazova", navodi agencija. Kreditni rejting Hrvatske podržava njezino relativno bogato i raznovrsno gospodarstvo, a napredak u provedbi reformi za članstvo u EU ima potencijal otklanjanja nekih od kreditnih slabosti zemlje, kao što je veliki javni sektor i relativno slabo poslovno okruženje.

Napredak u pristupanju Hrvatske EU zaustavljen je od prosinca 2008., zbog neuspjeha da se riješi dugotrajni teritorijalni spor sa Slovenijom, navodi agencija. Glavni scenarij Fitch Ratingsa za Hrvatsku je da će se priključiti EU 2012. godine. (hina/metro-portal)

22.05.2009. 10:12:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh