« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OPASNE VODE

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno usvojilo rezoluciju o somalskim piratima

Petnaest članova Vijeća je pozvalo sve države, naročito one na Rogu Afrike, da kriminaliziraju gusarstvo u sklopu svog državnog zakonodavstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Ban Ki-moon

,

Vitalij Čurkin

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

somalski gusari

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je u utorak usvojilo rezoluciju kojom poziva sve zemlje na postroženje zakona o suđenju i zatvaranju gusara na somalskim obalama.

Petnaest članova Vijeća je pozvalo sve države, među kojima i one na Rogu Afrike, da kriminaliziraju gusarstvo u sklopu svog državnog zakonodavstva i razmotre procedure protiv osoba osumnjičenih za gusarstvo.

Tekstom kojeg je sastavila Rusija, traži se od glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da za tri mjeseca preda Vijeću izvješće o nekoliko projekata jačanja međunarodnog prava koji bi omogućilo procesuiranje gusarstva i oružanih napada na moru na obalama Somalije.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin pozdravio je usvajanje te rezolucije koju je nazvao važnom antigusarskom inicijativom koja šalje bitnu poruku i da je međunarodna zajednica odlučna boriti se protiv te nevolje. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 21:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh