« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 10 mjeseci
IZRAELSKA KRIZA

Vijeće sigurnosti pozvalo na prekid vatre u Gazi

Kratka simbolična izjava je rezultat dvodnevnih intenzivnih pregovora, posebice između Jordana, jedine arapske zemlje članice Vijeća i Sjedinjenih Država

Gaza je ponovno u plamenu
Gaza je ponovno u plamenu (Arhiva)
Više o

Izrael

,

pojas Gaze

,

kriza

,

sukobi

U jednoglasno usvojenoj izjavi 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti pozivaju na smirenje napetosti u Gazi, uspostavu mira i ponovno uvođenje prekida vatre iz studenoga 2012.

Petnaest zemalja je izrazilo zabrinutost krizom u Gazi i zaštitom civila na obje strane te su "izrazili potporu nastavku izravnih pregovora između Izraela i Palestinaca s ciljem postizanja dogovora o globalnom miru, na temelju rješenja o dvjema državama".

Ta kratka simbolična izjava je rezultat dvodnevnih intenzivnih pregovora, posebice između Jordana, jedine arapske zemlje članice Vijeća i Sjedinjenih Država, rekli su diplomati.

"To je izjava za novinare, koja iziskuje jednoglasnost svih 15 članica Vijeća, a ne rezolucija, koja je više obvezujuća i rezultat je glasanja".

Vijeće je u četvrtak održalo hitan sastanak o Gazi na traženje arapskih zemalja, ali nisu postigli dogovor o deklaraciji. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je tom prigodom uputio poziv na prekid vatre u Gazi.

13.07.2014. 08:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh