« Život
objavljeno prije 3 godine i 8 mjeseci
MA DA?

Videoigre pomažu u spašavaju svijeta

Popularne igrice za mobitele, kao što su Angry Birds, sada se bave važnim problemima - sadržaj od sada potiče igrače da se uključe u borbu za okoliš

Vrlo cool
Vrlo cool (Arhiva)
Više o

videoigre

,

svijet

Angry Birds i slične igre do sada smo razmišljali o njima kao o trošenju vremena, no ono o čemu vjerojatno ne razmišljate u tom trenutku su klimatske promjene i spašavanje planete.

Sada će se to promijeniti.

Programeri popularne mobilne videoigre Angry Birds 2 i još deset drugih velikih developera igrica za mobitel od sada će u svoje naslove uključiti poruke o klimatskim problemima i zaštiti okoliša, piše BBC.

Uz poznate ptičice, igre kao što su Golf Clash, Subway Surfesrs i Transformers: Earth Wars dio su projekta.

"Oko tri milijarde ljudi posjeduje mobitel, a polovica igra igrice. Kao industrija imamo ogroman doseg u usporedbi sa drugih zabavnim medijima. Smatramo da imamo priliku i dužnost napraviti nešto", rekao je John Earner, šef tvrtke Space Ape koji stoje iza Transformers igre.

Znanstvenici upozoravaju da je Zemlja sada toplija za jedan stupanj nego što je bila prije masovne industrijalizacije.

Također, 20 najtoplijih godina zabilježene su u protekle 22 godine, pri čemu je period od 2015. do 2018. zauzeo prva četiri mjesta na ljestvici.

Topljenje leda aktualno je desetljećima, a do ljeta 2050. godine Arktički ocean mogao bi potpuno ostati bez njega ukoliko se ništa ne poduzme.

Earner je stoga uz pomoć UN-ovog programa za okoliš organizirao tzv. "game jam" event na kojem su tvrtke i programeri raspravljali o novim idejama i načinima kako videoigre mogu obrazovati i potaknuti igrače da se uključe u spašavanje planete.

Zbrojena publika 11 tvrtki koje su sudjelovale sastoji se od 250 milijuna igrača.

Svaka će predstaviti novi modul, mapu, teme, priču i ilustracije koi će unutar igre dijeliti informacije i poruke o problemima okoliša.

Primjerice, u Angry Birds 2 igrači će skupljati sjemenke i saditi drveće te učiti o pozitivnom učinku koji to može imati na stvarni svijet.

"To je velika stvar za nas, želimo biti tvrtka sa svrhom i ovo je jedan dio te slagalice", izjavio je Ville Heijari, jedan od programera za tvrtku Rovio i dodao:

"Pokušavamo stvoriti atmosferu da je to zajednički cilj svim igračima, da su u tome zajedno i da će to rezultirati nagradama za njih".

Earner zna da ideje trenutno ne idu dovoljno daleko, ali smatra kako su pozitivan pomak i korak u pravom smjeru.

"To je jako dobar početak i način kako problem približiti ogromnom broju ljudi. Ako uspijemo uvjeriti industriju videoigara da uključivanjem u ovaj projekt neće patiti poslovni model, to bi bio nevjerojatan korak naprijed", poručio je.

Klimatska kriza problem je cijelog svijeta ističu iz UN-ovog programa i vide veliku potencijalnu moć u industriji videoigara.

"Uzbuđeni smo vidjeti kako će se ova industrija snaći i pridonijeti globalnim naporima ublažavanja klimatske krize. Nadamo se da će publika od 250 milijuna igrača biti insprirana i početi djelovati prema rješavanju krize", rekla je Inger Andersen, voditeljica programa.

25.08.2020. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Cranberry
    25.08.2020. 11:12
    Bas lijepo
  2. avatar
    armando
    25.08.2020. 11:16
    haha odličnavijest pusaaa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh