« Metro World News
objavljeno prije 15 godina
MIKAEEL?

Veze Michaela Jacksona i Nation of Islama

Nedavno su se pojavile glasine kako je Michael Jackson tijekom prošlogodišnjeg tajnog prelaska na Islam u prisutnosti Yusufa Islama (Cata Stevensa), postao Mikaeel

(MWN)
Više o

Michael Jackson

,

Mike Tyson

,

Grace Rwaramba

,

Nation of Islam

,

Louis Farrakhan

,

Leonard Muhammad

,

Tohme R. Tohme

,

Ihsan Bagby

Dok potvrda o glasinama prelaska kralja popa na Islam ne bude rasvijetljena na pogrebnom vjerskom obredu, javile su se i neke druge, manje 'nevine' glasine. Njegova višegodišnja dadilja i pomoćnica Grace Rwaramba spomenula je Jacksonove veze s pokretom Nation of Islam. Rwaramba je Sunday Timesu ispričala kako je ta organizacija iskorištavala Jacksonovu ionako lošu financijsku situaciju. Kao primjer navodi da je Jackson umro u kući koju mu je Nation of Islam iznajmio za 100 tisuća dolara dok su se slične kuće na tržištu nekretnina iznajmljivale za oko 25 tisuća dolara.

Nation of Islam, muslimanska organizacija Afroamerikanaca koja zagovara tezu da su svi crnci koji su dovedeni kao roblje u Ameriku bili muslimani, "dugo je 'oblijetala' oko Jacksona, kao i oko većine crnih zvijezda", izjavio je Ihsan Bagby, profesor Islamskih studija koji se bavi istraživanjem Afro-američkih muslimanskih zajednica. "Oni se smatraju militantnim krilom crnačkih zajednica ... oni sebe postavljaju kao glas potlačenih."

Kontroverzni Louis Farrakhan, koji se od 1978. nalazi se na čelu 'Nacije', tijekom 1998. godine izjavio je: "židovi su bili toliko loši u vođenju politike da ih je gotovo polovica ukupnog broja stradala u holokaustu." 2000. godine izjavio je: "Bijelci su potencijalno ljudi ... još nisu evoluirali." Takve izjave Farrakhanu su donijele petnaestogodišnju zabranu ulaska u Veliku Britaniju, no 2001. godine ta odluka je poništena. Jacksonova bivša dadilja Rwaramba i njegov brat Jermaine bili su povezani s Farrakhanom.

Sam Jackson najviše se približio organizaciji tijekom trogodišnjeg skandala s navodnim seksualnim zlostavljanjem djece. 2004. godine kao menadžera je zaposlio Leonarda Muhammada, 'voditelja osoblja' Nation of Islama koji je ujedno i Farrakhanov zet, a članovi 'Nacije' bili su zaposleni i kao njegovi osobni čuvari. Iste godine boksač i bivši član 'Nacije', Mike Tyson, upečatljivo je opisao kako funkcionira sustav zaštite te organizacije rekavši kako "njih zovete kada želite da bijelac dva puta promisli i da vas crnci poštuju."

Pred kraj 2008. godine, nedugo nakon pojavljivanja glasina o Jacksonovom prelasku na Islam, Tohme R. Tohme postavljen je na mjesto njegovog menadžera. Tohme je blisko povezan s 'Nacijom', a iako se predstavlja kao 'doktor' potvrđeno je da nije liječnik. Na svojoj web stranici Tohme, inače Libanonac, sebe naziva "visokim ambasadorom Senegala". U ožujku je nakon ispitivanja novinara FOX Newsa, koji su kontaktirali senegalsko veleposlanstvo, potvrđeno kako tamo za Tohmea nikada nisu čuli. Tohmeovo ime se tijekom ove godine spomenulo i u jednom sudskom postupku. Navodno je prodavaču Jacksonovih suvenira prijetio spominjući kako je Nation of Islam vrlo zainteresiran za pjevačev život izjavivši "životi su u pitanju i bit će krvoprolića."

Iako bi se prema Thomeu lako mogao napisati roman, sve ukazuje na to da Jackson nije bio član Nation of Islama. Ništa se u njegovim vezama s tom organizacijom ne ističe kao primjerice povezanost Toma Cruisea sa Scientološkom Crkvom. Profesor Bagby je situaciju pojasnio rekavši kako bi "svaka Afro-američka organizacija bila voljna pomoći Michaelu Jacksonu. Bilo bi čudno kada mu ne bi pomogli, ali mislim kako se iz cijele priče ne može zaključiti da je Jackson bio član Nation of Islama."

Piše: Lauren Spohrer/Metro World News - New York
30.06.2009. 16:44:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh