« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
stabilnost i razvoj

Vesna Pusić o prednostima članstva u EU

Pusić i Drobnjak studentima su predstavili najvažnije činjenice o pristupanju i članstvu u EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Krunoslav Pavlina/Cropix)
Više o

Vladimir Drobnjak

,

pregovori s EU

,

Vesna Pusić

,

članstvo u EU

,

poglavlja

Hrvatskoj će članstvo u Europskoj uniji donijeti mnoge prednosti na financijskom i gospodarskom planu, ali je ključna korist u tome što će donijeti trajnu stabilnost institucija, struktura i društva u cjelini, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić u govoru studentima na konferenciji "Jučer, danas... EU! - a Hrvatska" odžanoj u Hrvatskom saboru u organizaciji studentske udruge "Start".

Poručila je studentima kako će generacija kojoj ona pripada uvesti Hrvatsku u EU, a njihova će generacija tada preuzeti i dalje raditi na što kvalitetnijem životu Hrvatske unutar Unije, ustvrdivši kako je međugeneracijsko partnerstvo jedini način provedbe tako velikoga projekta.

Studentima je navela četiri važne stvari oko pregovora Hrvatske i EU. Kao prvu je naglasila same pregovore, pri čemu je navela koliko je poglavlja Hrvatska dosad otvorila, koliko zatvorila i koje joj posao predstoji.

Kao drugu stvar navela je arbitražni sporazum i odnose sa Slovenijom, naglasivši kako je potpisivanje tog sporazuma omogućilo deblokadu većine poglavlja koje je dotad Slovenija kočila, ali i napomenula kako se Hrvatska mora dobro pripremiti i biti vrlo aktivna kad počne proces arbitraže o granici između dviju zemalja.

Treća važna stvar za pregovore je suradnja s Haaškim sudom, pri čemu je Pusić rekla kako iza nepovoljnog izvješća glavnog tužitelja Sergea Brammerza stoji nepovjerenje međunarodne zajednice koja, na temelju nekih događaja iz prošlosti ne vjeruje Hrvatskoj, kad kaže da traženih topničkih dnevnika nema.

Posljednja važna točka vezana uz pregovore, po Vesni Pusić, priprema je institucija dražvnih struktura i cijeloga hrvatskog društva za ono što nas čeka kad Hrvatska postane 28. članica EU.

Studentima se obratio i glavni pregovarač Republike Hrvatske Vladimir Drobnjak, rekavši kako nije pitanje ni kako, ni hoće li Hrvatska ući u EU, nego kako će se što bolje pripremiti za sve koristi koje članstvo donosi.

"Nije sporno da ćemo biti 28. članica, ali članstvo samo nije dovoljno. EU donosi brojne mogućnosti koje treba znati iskoristiti", ustvrdio je Drobnjak, objasnivši kako članstvo građanima neće donijeti bolji život već prvoga dana, ali će im donijeti brojne mogućnosti da si poboljšaju život.

Podsjetio je kako je Hrvatska nakon Grčke, početkom osamdestih godina prošlog stoljeća, prva zemlja koja će u EU ući pojedinačno, navevši kako su uvjeti postavljeni pred Hrvatsku mnogo precizniji, brojniji i stroži nego što su bili do sada.

Uz Pusić i Drobnjaka na konferneciji su govorili Fredrik Vahlquist, veleposlanik Švedske, koja do kraja ove godine predsjeda EU i Manuel Salazar, veleposlanik Španjolske, koja predsjedanje EU prima od Švedske 1. siječnja 2010. (hina/metro-portal)

07.12.2009. 12:17:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh