« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
pismo kosorici

Nezavisni cestarski sindikat predlaže promjene u državnim poduzećima

Sindikat traži da ministar prestane imati svu moć, te da se na rukovodeća mjesta ljudi biraju prema sposobnosti, a ne podobnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Jakov Prkić/Cropix)
Više o

korupcija

,

HAC

,

Nezavisni cestarski sindikat

,

nadzorni odbori

,

državna poduzeća

,

javni natječaj

Nezavisni cestarski sindikat uputio je danas pismo premijerki Jadranki Kosor u kojem predlaže izmjenu dosadašnjeg modela upravljanja i nadzora u državnim poduzećima, jer se pokazao kao neefikasan i podložan korupciji i pljački.

Po dosadašnjem modelu Vlada imenuje Skupštinu poduzeća (a to je obično ministar), koja imenuje Nadzorni odbor, a jednog člana delegiraju radnici. Upravu imenuje Vlada, također na prijedlog ministra, a Nadzorni odbor ju potvrđuje, kao i direktore sektora.

To znači da sve ključne ljude, od Nadzornog odbora, preko Uprave do direktora sektora, imenuje jedna osoba, tj. ministar. Na taj način ministar posjeduje apsolutnu moć i kontrolu, dok se odgovornost često prebacuje na druge, upozorava sindikat u pismu.

Praksa je pokazala da se u mnogim državnim poduzećima poslovi namještaju unaprijed odabranim izvođačima te da se kroz javnu nabavu izvlače velika sredstva koja završavaju u privatnim džepovima.

Nisu rijetki ni slučajevi da poslovni lobiji s jakim političkim zaleđem postavljaju svoje ljude u Nadzorne odbore i Uprave, a potom dobivaju poslove velike vrijednosti upravo preko tih ljudi.

Da bi postavili svoje ljude, dotadašnji rukovoditelji se bez ikakvih obrazloženja (ili s optužbama o lopovluku, ali bez dokaza i pokretanja postupka odgovornosti) skidaju i raspoređuju na izmišljena radna mjesta. Plaća im se znatno ne umanjuje da ne bi stvarali probleme i na taj se način kupuje njihova šutnja, tvrdi sindikat.

Na ispražnjena rukovodeća mjesta postavljaju se zatim politički podobni ili pripadnici određenih lobija od kojih se traži potpuna lojalnost prema osobama koje su ih postavile, a ne poduzeću.

Stoga sindikat predlaže da se u Nadzorne odbore i Uprave imenuju stručni, a ne podobni ljudi. Posebno je nedopustivo da u Nadzornim odborima i Upravama sjede lobisti tvrtki koje sklapaju ugovore s tim istim državnim poduzećima.

Skupštinu tvrtke treba imenovati Vlada ili lokalna uprava, a zbog kvalitete rada i demokratskih načela trebala bi imati barem tri člana.

Strateške odluke kao i odluke o velikim investicijama (npr. iznad 10 posto vrijednosti godišnjih prihoda društva) trebalo bi donositi konsenzusom, predlaže sindikat.

Umjesto glomaznih i skupih Uprava bolje bi bilo imenovati generalnog direktora s pomoćnicima kao direktorima pojedinih sektora jer bi odgovornost bila izravnija, a sustav donošenja i realizacije odluka efikasniji.

U svakom slučaju, članove Uprave i direktore treba birati internim natječajima prema kriteriju stručnosti, a ako unutar tvrtke nema odgovarajućih kadrova popunu valja obaviti javnim natječajima, kaže se u pismu. (hina/metro-portal)

07.12.2009. 11:28:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh