« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
REAKCIJA

Vesna Balenović: Vladin ured lažima obmanuo Sud u Strasbourgu

Vesna Balenović, jedna od poznatijih zviždačica, reagira na priopćenje Ministarstva pravosuđa

Reakcija Vesne Balenović na presudu Europskog suda za ljudska prava
Reakcija Vesne Balenović na presudu Europskog suda za ljudska prava (Cropix)
Više o

INA

,

Europski sud za ljudska prava

,

Vesna Balenović

,

kršenje ljudskih prava

,

12. prosinca 2012.

Vesna Balenović izgubila je parnicu na Europskom sudu za ljudska prava protiv Republike Hrvatske, no kako je uvjerena da je bila u pravu, njenu reakciju na presudu i pripćenje Ministarstva pravosuđa objavljujemo u cijelosti:

Europski birokrati odbili su moju tužbu, jer sam prošle godine za medije prokomentirala informacije koje su procurile u javnost, da mi je Vlada RH ponudila 20.000 eura zbog kršenja ljudskih i radnih prava. Budući da nisam o pregovorima nikome govorila, smatram da je ta informacija kao promišljeni spin, mogla izaći jedino iz Vladinog ureda za odnose sa Sudom u Strasbourgu.

Nazvana od novinara da prokomentiram ponudu Vlade, za koju su doznali, izrazila sam zadovoljstvo što je Vlada priznala da su kršena moja ljudska i radna prava. Ponudu od 20.000 eura prihvatila bih odmah da mi je Vlada omogućila povratak na radno mjesto u INU, te mi nadoknadila zaostale plaće.

Moje komentare na tekstove u medijima Sudu je prijavila Štefica Stažnik, vladina povjerenica za odnose sa Europskim sudom u Strasbourgu. Smatrala je štetnim što sam prokomentirala već objavljene stavove Vlade RH u vezi nagodbe i mirenja, te da sam time povrijedila pravilo o povjerljivosti pregovora u svrhu nagodbe. Zamjerila je što su se  građanima Hrvatske učinili dostupnim stavovi Vlade. Zbog toga je u ime Vlade predložila Europskom sudu da odbije moju tužbu.

Još uvijek smatram da građani Republike Hrvatske imaju pravo znati što radi njihova Vlada, te da nisam ništa pogriješila kada sam dala svoje mišljenje, na već objavljene tekstove. Svojim komentarima nisam naštetila Vladi, već je ona sama sebi naštetila nekorektnom ponudom. Naime, na taj način Vlada je poručila građanima Hrvatske, da ako progovore o kriminalu, mogu za obeštećenje dobiti eventualno mrvice, ali nikad više povratak u svoju radnu sredinu u kojoj su otkrili kriminal. Smatram  da se time ohrabruje kriminalce, a zastrašuje poštene ljude.

Smatram da je Vlada RH jedino ovakvom prevarom mogla dobiti spor na sudu u Strasbourgu.

Sud u Strasbourgu nije donio presudu o kriminalu u INI, već o povredi mojih ljudskih prava. Postojanje kriminala u INI potvrdio je sam Mladen Bajić optuživši za njega preminulog direktora. Važno je reći i da je bivši predsjednik NO INE Slavko Linić, za jedan portal prije par mjeseci u vezi moje kaznene prijave izjavio:  „Proslijedio sam sve Upravi, interni je nadzor podnio prijave i vođeni su postupci. Završeni su i dobar dio odgovornih je kažnjen.". Na koncu, prije par dana na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu sudac Mladen Žeravica dosudio je, da govor istine ne može biti kleveta, te je odbio tužbu Tomislava Dragičevića.

Protiv Uprave INE  do danas podnešeno je na desetine kaznenih prijava od Interne revizije INE, Slavka Linića, Pavla Urode, Nikole Ugarkovića, Ivana Tomića, Davora Šterna,  Slavena Letice i drugih. Državno odvjetništvo nije obradilo te prijave. Počinjena šteta može se mjeriti u milijardama kuna.  Na žalost, da nebi završio u loncu, Mladen Bajić godinama nije progonio kriminalce, već je u taj lonac bacio cijelu Hrvatsku.

Koristeći se spinom, Vladin ured obmanuo je Sud u Strasbourgu, ali svojom neiskrenom borbom protiv kriminala i korupcije neće obmanuti građane RH.

19.10.2010. 19:10:21
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    19.10.2010. 23:09
    svaka čast
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh