« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
OTVORENA IZLOŽBA

'Veliki portreti Felixa Nadara' u Klovićevim dvorima

Ukupno 60 portreta slavnih sugrađana velikog fotografa može se pogledati do 13. prosinca

(Wikipedia)
Više o

izložba

,

Klovićevi dvori

,

Musee du Jeu de Paume

,

Felix Nadar

,

Francuski institut

,

Gaspard-Felix Tournachon

U organizaciji Francuskog instituta u Zagrebu večeras je u Klovićevim dvorima otvorena izložba "Veliki portreti Felixa Nadara", znamenitoga francuskog pionira fotografije.

Felix Nadar svojim je objektivom ovjekovječio velike umjetnike, pjesnike, glazbenike, glumce, poput Charlesa Baudelairea, Giuseppea Verdija i Giaocoma Puccinija, Georg Sand, Victora Hugoa, Gustava Courbeta, Gustava Dorea, Hectora Berlioza te druge velikane umjetničkoga i javnog života. Izloženi portreti načinjeni su u novije vrijeme u izvorniku i čuvaju se u francuskom Državnom arhivu.

Gaspard-Felix Tournachon (1820.- 1910.) s dvadeset je godina uzeo ime Nadar. Pisao je kronike, feljtone i romane, zatim se počeo baviti karikaturom, a onda i fotografijom, istaknuto je na otvorenju.

Iako bivši karikaturist, Nadar u fotografskim portretima ne traži satiru, već samo intimnu sličnost koju će dobiti zahvaljujući pronicavoj psihičkoj percepciji. Zahvaljujući brojnim poslovima kojima se bavio, Nadar je poznavao širok krug ljudi i znao je kako ih potaknuti da se opuste u atelijeru. Zbog toga su njegovi portreti posebni i to im daje intimnost kojoj teži.

Putujuću izložbu pariškoga Muzeja Jeu de Paumea, koja obuhvaća 60 portreta Nadarovih slavnih sugrađana nastalih u 30-godišnjem razdoblju, otvorio je francuski veleposlanik u Hrvatskoj Jerome Pasquier, a može se pogledati do 13. prosinca. (hina/metro-portal)

27.10.2009. 22:12:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh