« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
boje života

Pukanićeva izložba u Mimari

Na godišnjicu pogibije vlasnika Nacionala otvorena izložba njegovih radova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

Ivo Pukanić

,

Boje života

,

izložba Mimara

U povodu godišnjice tragične smrti Ive Pukanića, novinskog izdavača urednika, reportera i kolumnista, sinoć je, u organizaciji NCL Medija grupe, u Muzeju Mimara otvorena izložba fotografija "Boje života: in memoriam Ivo Pukanić".

Izložba obuhvaća 70-ak fotografija od Pukanićevih najranijih dana bavljenja fotografskim poslom, pa sve do zadnjih dana života, do tragičnog ubojstva u listopadu prošle godine.

Izložene fotografije dijelom su iz Pukanićevog privatnog arhiva, a dijelom iz arhiva NCL Medija grupe, odnosno tjednika Nacional, čiji je direktor i ravnatelj Pukanić bio do tragičnog ubojstva prije godinu dana.

Izložbu je u nazočnosti velikog broja posjetitelja otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Uz obitelj i rodbinu pokojnog Pukanića, otvorenju izložbe nazočili su i predsjednik Republike Stjepan Mesić te brojni suradnici i poštovatelji Pukaničevog rada iz političkog javnog, sportskog i kulturnog života.

Glavna urednica Nacionala Sina Karli, podsjetivši na Pukanićevo brutalno ubojstvo, istaknula je kako se nada da će biti osuđeni oni koji su naručili i izvršili njegovo ubojstvo. Osim što je bio vrsan novinar, urednik i kolumnist Pukanić je bio i majstor fotografije, što pokazuje širinu njegovih interes, fotografirajući likove političara, sportaša, umjetnika, te ljudi iz svih slojeva društva, kazala je.

Siniša Hančić direktor Agencije Pixel rekao je kako je Pukanić za života izgradio respektabilnu novinarsku izdavačku i fotografsku karijeru. Što se tiče fotografije vrlo rano iskazao je veliku hrabrost i smjelost, i sve do kraja života bio je pravi vođa, kolega šef i prijatelj, dodao je Hančić.

Najavio je da će Agencija Pixel organizirati natječaj za mlade fotografe do 23 godine i dijeliti stipendije najboljima, te kako će i ova izložba fotografija biti uskoro na aukciji.

O vrijednosti Pukanićevih fotografija govorio je povjesničar umjetnosti Milan Bešlić.

Zagrebački gradonačelnik Bandić kazao je da se u izloženim fotografijama "zrcali Pukanićeva duša, sve njegove ljudske kvalitete strast prema životu i ljudima". Bio je vrstan znalac dnevnih događanja, vrhunski profesionalac koji je ludo koračao kroz život, a njegovo ubojstvo bio je tragični događaj za cijelu Hrvatsku, napomenuo je Bandić.

Nakon Mimare izložba "Boje života: in memoriam Ivo Pukanić" bit će otvorena u nekoliko hrvatskih gradova. (hina/metro-portal)

 

28.10.2009. 07:12:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh