« Film
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
ZAGREBDOX

Veliki pečat ZagrebDoxa filmu Među zvijezdama

Prosječna ocjena publike je čista četvorka, što je stvarno sjajan rezultat

Dobitnici priznanja ZagrebDoxa
Dobitnici priznanja ZagrebDoxa (ZagrebDox)
Više o

ZagrebDox

,

nagrade

,

Veliki pečat

,

mali pečat

,

Među zvijezdama

Veliki pečat u međunarodnoj konkurenciji osvojio je nizozemski film 'Među zvijezdama' autora Leonarda Retela Helmricha, a u regionalnoj konkurenciji crnogorski film 'Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota' Vladimira Perovića. Mali pečat za najbolji film autora ili autorice do 30 godina starosti osvojio je poljski film 'Ugljenari', a nagradu Movies That Matter srpski film 'Run for Life'. 

Svečanom dodjelom nagrada sinoć je u Movieplexu zatvoren 7. ZagrebDox. 'Postoji niz načina na koje se festival može ocijeniti, no najbitnije od svega je u kojoj će mjeri publika prihvatiti film. Za nas je jako ugodno iznenađenje dosadašnja reakcija publike - naime, prosječna ocjena filmova je 4. Spomenuti podaci ispunjavanju nas zadovoljstvom i na tome vam zahvaljujem', rekao je direktor Nenad Puhovski.

Odluku o nagradi Movies that Matter koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava donio je žiri u sastavu Mario Mažić, koordinator Inicijative mladih za ljudska prava, Ida Prester, novinarka i pjevačica te Drago Hedl, istraživački novinar. Spomenuti žiri posebnim priznanjima nagradio je filmove 'Vlast' Cathryn Collins te 'Jama br. 8' Marianne Kaat, dok je glavna nagrada dodijeljena srpskom filmu 'Run for Life' Mladena Matičevića.

'Jedno od važnijih pitanja koje film obrađuje pitanje je identiteta: što nam je prirođeno, što biramo, što možemo odabrati. Time film izaziva publiku, a u društvima u kojima se politička kultura velikim dijelom temelji na manipulaciji identitetima - kakva su dijelom i društva u našoj regiji - čak i suptilno provocira. Film je ipak usredotočen na pravo osobnog izbora u potrazi za srećom, a fokusira se na suštu realnost. Prikazuje bijeg od siromaštva i sveprisutne opasnosti u društvu u kojem postoji rizik diskriminacije. Film ne prodaje bajke, ne prodaje magična rješenja i time jasno ukazuje da su jednakost prilika i jednakopravnost još uvijek ideali do kojih naša društva i zajednica društava u cjelini imaju dalek put za prijeći', kao pojašnjenje žirija naveo je Mario Mažić. Autor Mladen Matičević zahvalio je na priznanju.

Mali pečat, koji se dodjeljuje najboljem filmu autora ili autorice do 30 godina starosti, prema odluci članova Mladog žirija  - Đure Gavrana, Ive Mrkić i Igora Bezinovića - pripao je poljskom filmu 'Ugljenari' autora Piotra Zlotorowicza, a posebnim priznanjem nagrađen je mladi autor Darko Stanković za film 'Onaj kojeg nema'. 'Filmu 'Ugljenari' dodjeljujemo nagradu jer nas je vizualnom upečatljivošću uvukao u neobičnu ljetnu svakodnevicu. Dojmio nas se režijski minimalizam u prikazu spokojne atmosfere', pojasnila je Iva Mrkić u ime Mladog žirija. 'Ovaj film je poseban za mene, jer je prvi u kojem sam se doista povezao sa svojim protagonistima i upravo je zato prvi kojeg sam odlučio pokazati publici izvan moje filmske škole. Dakle, na mnogo načina to je moj prvi film', pojasnio je putem video poruke autor Piotr Zlotorowicz  i zahvalio na nagradi.

Regionalni žiri u sastavu Milica Đenić, redateljica, Wolfram Huke, redatelj te Dragan Jurak, filmski i TV kritičar posebnim priznanjima nagradio je hrvatski film 'Jesam li sretna?' Vanje Sviličić Juranić te bugarski 'Hotel Paradise' Sophie Tzavelle. Glavna nagrada, Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji, dodijeljen je crnogorskom filmu 'Život, priključenija i održivi razvoj jednog kokota' Vladimira Perovića. 'To je film o macho-kulturi iz perspektive jednog pijetla, također simbola mačizma. Jednostavan, ali efektan i brutalan u konceptu, čist u izrazu, bez dijaloga, komentara, bez objašnjavanja o kakvoj se svetkovini radi, gotovo bez ikakvog vjerskog ili društvenog konteksta, ali opet s jakom naznakom kulture u kojoj se nalazi', kao pojašnjenje žirija naveo je Dragan Jurak. 'Jako sam sretan što se ovo dogodilo u Zagrebu, za koji me veže puno toga. S druge strane, ovo je jako ozbiljan festival u regiji i jako sam počašćen ovom nagradom. Primio sam puno nagrada dosad, no ova će zasigurno ići u prvi red. Hvala žiriju što inzistira na slici, a ne na riječi i hvala publici koja je pogledala film', izjavio je Vladimir Perović pri preuzimanju nagrade.

Eduard Galić, naš renomirani filmaš predsjedavao je međunarodnim žirijem koji je pored njega sačinjavao iranski redatelj Hamid Rahmanian te hrvatska redateljica Hana Jušić, proglasio je pobjednike u međunarodnoj konkurenciji: posebnim priznanjem nagrađeni su švedski film 'Život u sauni' Joonasa Berghalla i Mike Hotakainen kao i '17. kolovoza' Alexandera Gutmana, dok je Veliki pečat osvojio film 'Među zvijezdama' nizozemskog filmaša Leonarda Retela Helmricha.

'Ovome smo filmu dodijelili glavnu nagradu jer iznimno uspješno isprepliće mikrorazinu obiteljskih odnosa s propitkivanjem relevantnih socijalnih pitanja poput religijske tolerancije i siromaštva. Smatramo da je u njemu vidljiva izvanredna režijska vještina u tradiciji direktnog filma - ova topla, no nikad patetična priča gradi se sveprisutnom, ali nenametljivom kamerom koja ostaje tik uz likove i u sretnim i potresnim trenucima', u ime žirija je izjavio Hamid Rahmanian. 'Jako mi je drago zbog ove nagrade jer to pokazuje kako različite kulture žele i pokušavaju razumijeti jedna drugu. Dokumentarci su idealno sredstvo kako bi to bilo moguće. Hvala još jednom i nadam se da će biti još prilike da vam se pridružim na ZagrebDoxu', izjavio je putem video poruke Leonard Retel Helmrich.

Nakon dodjele nagrada prikazan je film 'Naš perzijski sag' u režiji Massouda Bakhshija. U nedjelju, 06. ožujka bit će prikazan poseban program Best of Fest koji uključuje projekcije nagrađenih fillmova. Nagrada za najbolji film po ocjeni publike bit će dodijeljena u 20 sati u dvorani 1. Sponzor nagrade publike je Hrvatski Telekom.

 

06.03.2011. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh