« Film
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
ZADNJI DAN

Subota na ZagrebDoxu

Zadnjeg dana festivala prikazuju se posljednje dvije premijere, svečana dodjela nagrada u 19 sati u Dvorani 1

Don Juan: oprostite, gospođice Gorana Devića
Don Juan: oprostite, gospođice Gorana Devića (ZagrebDox)
Više o

ZagrebDox

,

program

,

raspored projekcija

,

subota

Festivalski filmski program zaključujemo u subotu - isti dan donosi posljednje dvije ovogodišnje ZagrebDox premijere: riječ je o happy doxu Gorana Devića, filmu 'Don Juan: oprostite, gospođice' te o novom filmu srpskog autora Željka Mirkovića, dokumentarcu 'Oženiću celo selo'.  

Festivalski dan započinje u 12 sati u dvorani broj 2 filmom 'Stajaća vojska'. Talijanski autori Enrico Parenti i Thomas Fazi pokušavaju saznati razloge postojanja više od 700 američkih vojnih baza u 40 zemalja diljem svijeta.

Silvestar Kolbas, po zanimanju direktor fotografije, potpisuje režiju, scenarij i fotografiju svog autorskog filma 'Ratni reporter'. Radi se o Kolbasovoj intimnoj priči koju pripovijeda prateći zbivanja za vrijeme prve godine agresije na Hrvatsku, koristeći snimke koje je sam načinio za vrijeme Domovinskog rata kao snimatelj HTV-a. Film je na rasporedu u 14 sati u dvorani broj 2.

Nakon projekcije 'Ratnog reportera' slijedi film 'Plava plaža 2' autora Miroslava Mikuljana koji na originalan način obrađuje jednu samo naizgled turističku temu. Kadrovi ovog filma suptilno bilježe događanja u jednom danu, od svitanja do sutona.

U dvorani broj 3 u 17 sati očekuje vas film 'Čekajući Supermana'. Autor Davis Guggenheim, dobitnik Oscara za najbolji dokumentarac 2007. za film 'Neugodna istina' problematizira američki školski sustav. Unatoč velikim investicijama i obećanjima političara sustav javnog obrazovanja rutinski zanemaruje milijune djece.

'Manjkavi' i 'Moje mjesto za igru' dva su filma iz kategorije Teen dox, a na rasporedu su u 16 sati u dvorani broj 4.  Film 'Manjkavi' autorice Maartje Bakers ukazuje na rastući problem pretile djece u Nizozemskoj čiji je broj u proteklih deset godina eksplodirao. 'Moje mjesto za igru', film danskog samoukog likovnog umjetnika i dizajnera Kaspara Astrupa Schrödera, istražuje kako parkour (slobodno kretanje) i freerunning (slobodno trčanje) mijenjaju percepciju urbanog prostora te kako prostori i građevine po kojima se kreću mijenjaju njih.

Svečana dodjela nagrada kojom zatvaramo ovogodišnji ZagrebDox održat će se u 19 sati u dvorani broj 1. Nakon ceremonije zatvaranja bit će prikazan iranski film 'Moj perzijski sag' autora Massouda Bakhshija - isti donosi autorove maglovite mladenačke uspomene koje nisu idilične. U središtu priče je perzijski sag koji je istkala njegova baka i koji evocira niz bolnih obiteljskih situacija iz prošlosti s kojima se autor još uvijek teško nosi.

U 21 satu na rasporedu su već spomenute posljednje dvije dox premijere: 'Don Juan: oprostite, gospođice' Gorana Devića priča je o balkanskim zavodnicima čiji su protagonisti polaznici tečaja na kojem se uči kako zavesti ženu i odvesti je u krevet. Nakon toga slijedi film Željka Mirkovića 'Oženiću celo selo' koji dokumentira stanje u jednom srpskom selu nadomak Niša u kojem je velik broj neženja između 30 i 60 godina.

Posljednja doza Kontroverznog doxa na rasporedu je u 22 sata u dvorani broj 4. Švicarska autorica Sarah Horst u filmu 'Obiteljska stvar' oslikala je tragikomičan portret obitelji koja pokušava izgraditi identitet izvan granica uobičajenih konvencija, dok se Latvijac Andris Gauja u svojem trećem dokumentarcu, 'Obiteljski instinkt', bavi incestom u zabitom latvijskom selu.

05.03.2011. 08:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh