« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

"Veliki Izrael" je mrtav

Država se mora podijeliti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

Zapadna obala

,

Ehud Olmert

Zamisao postojanja nepodijeljenog, ili velikog Izraela, mrtva je, rekao je svojim ministrima izraelski premijer Ehud Olmert u nedjelju, dok se njegova vlada pripremala za raspravu o planu plaćanja naknada židovskim doseljenicima koji su spremni napustiti svoje domove na Zapadnoj obali.

"'Veliki Izrael' je gotov. Takvo što više ne postoji. Tko govori u tim pojmovima samo se zavarava", prenijeli su mediji Olmertovu izjavu.

"Iako ćete naći židovsku povijest gdje god počeli kopati u povijesnoj Palestini, mi moramo podijeliti ovu zemlju s ljudima koji ovdje žive, osim ako ne želimo biti dvonacionalna država", rekao je Olmert, ali i priznao da nije oduvijek bio takvog mišljenja.

Plan iseljavanja židovskih doseljenika sa Zapadne obale u zamjenu za obeštećenje, koji je iznio potpredsjednik vlade Haim Ramon, predlaže plaćanje 1,1 milijuna šekela (oko 1.550.000 kuna) doseljenicima koji napuste svoje domove istočno od sigurnosne barijere koju je Izrael izgradio na Zapadnoj obali. Oni koji će pristati iseliti u pustinju Negev na jugu Izraela dobit će 25 posto veću naknadu dok bi oni koji su spremni iseliti u Galileju dobili 15 posto veću naknadu. (HINA)

14.09.2008. 19:44:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh