« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Obitelj Georgija Markova traži neovisnu istragu o "bugarskom kišobranu"

Nova otkrića o misterioznoj smrti novinara BBC-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Georgij Markov

,

KGB

,

bugarski kišobran

Obitelj bugarskog disidenta Georgija Markova zatražila je neovisnu istragu njegovog ubojstva u Londonu prije tri desetljeća.

U otvorenom pismu poslanom bugarskom ministarstvu pravosuđa, članovi obitelji Georgija Markova tvrde da posljednja otkrića bacaju novo svjetlo na jedan od najmisterioznijih incidenata Hladnoga rata.

Markov, bugarski emigrant koji je radio kao komentator za britanski BBC, umro je nekoliko dana nakon što je uboden u nogu vrhom kišobrana premazanim otrovom ricinom. Tada se smatralo da je ubojstvo odgovoran bugarski komunistički režim Todora Živkova, ali krivac nikada nije nađen.

Obitelj Georgija Markova tvrdi da su novi dokazi koje je otkrio novinar Hristo Hristov pokazali kako su bugarske tajne službe upozorile svoje kolege iz KGB-a u Moskvi na štetu koju su činile emisije Georgija Markova.

Obitelj kaže da prva istraga nije uzela u obzir dokumente bugarske tajne službe koje je vidio Hristov, a potom objavio u knjizi koja je izašla prošloga tjedna.

Jedan od dokumenata pokazuje da je agent koji je ubio Markova bio danski državljanin, rođen u Italiji, čije je kodno ime bilo Piccadilly. Prema dokumentima, njegovo je pravo ime bilo Francesco Gullino, a navodno je za zadatak bio uvježban u Bugarskoj i za ubojstvo je dobio veliku svotu novca.

Nova informacija u oštrom je proturječju s tvrdnjama dužnosnika tijekom prve istrage koji su tvrdili da je Markov umro uslijed liječničke greške.

Udovica Georgija Markova, Annabel, njegov brat Nikola i rođak Ljuben planiraju stupiti u kontakt s institucijama EU-a kako bi osigurali da se u daljnjoj istrazi izbjegnu manipulacije, najavila je obitelj.

Pravosudne vlasti u Sofiji prošlog su tjedna najavile da će nastaviti tragati za ubojicom unatoč tome što je 11. rujna istekao rok od 30 godina za zastaru. (HINA)

14.09.2008. 19:37:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh