« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Nigerijski pobunjenici proglasili naftni rat u delti Nigera

Strani radnici pozvani da napuste područje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

naftni rat

,

Nigerija

,

MEND

,

Niger

,

pobunjenici

Izazvani velikom operacijom snaga sigurnosti protiv pobunjenika, najpoznatiji nigerijski gerilci u nedjelju su objavili "naftni rat" u nemirnoj delti Nigera.

Pokret za emancipaciju delte Nigera (MEND), poznat po čestim otmicama stranih radnika u delti Nigera, uključujući i hrvatske, objavio je da je uništio neke dijelove naftovoda u delti te Chevronovu naftnu platformu. Pobunjenici su također pozvali sve radnike na naftnim postrojenjima da napuste područje.

Vojni glasnogovornik tvrdi da u dvodnevnim sukobima nije stradalo nijedno naftno postrojenje, ali je tvrtka Chevron potvrdila da je njezino postrojenje napadnuto. Doduše, ono i nije bilo u funkciji zadnjih mjesec dana zbog problema s naftovodom.

"Gerilci su imali velike žrtve", rekao je potpukovnik Sagir Muisa, glasnogovornik vojske u nigerijskoj saveznoj državi Rivers. "Nadamo se da će uskoro prestati s borbama".

Nasilje u delti rijeke Nigera, srcu naftnoga sektora te zemlje članice OPEC-a, još od početka 2006. proizvodnju nafte u Nigeriji smanjuje za petinu. (HINA)

14.09.2008. 19:56:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh