« Glazba
objavljeno prije 2 godine i 8 mjeseci
NOVOSTI

Velike promjene za domaću jazz scenu

Lana Janjanin piše tekstove, sklada i aranžira glazbu za vlastiti jazz sastav s kojim redovito nastupa na internacionalnim pozornicama

Lana Janjanin
Lana Janjanin (Arhiva)
Više o

Lana Janjanin

,

jazz scena

Mlada zagrebačka jazz skladateljica, pijanistica i pjevačica Lana Janjanin prije nekoliko je tjedana službeno preuzela vodstvo jazz projekata Hrvatskog društva skladatelja, odnosno festivala Jazz.hr. Ovu prestižnu funkciju preuzela je nakon mandata legende hrvatske jazz scene, Davora Hrvoja, s kojim je i sama surađivala na brojnim projektima.

Glazbeni put 31-godišnje skladateljice krenuo je kada je imala tek četiri godine, a već sa šest upisala je klavir na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu, gdje završava osnovni i srednjoškolski program, paralelno pohađajući jezičnu gimnaziju.

Interes prema jazz, soul i pop glazbi potaknuo ju je na pisanje vlastitih pjesama, no ljubav i poštovanje prema klasičnoj glazbi odveli su je u Beč, gdje je 2008. godine upisala studij kompozicije na glazbenoj akademiji Universtät für Musik und darstellende Kunst Wien. Prvi diplomski studij klasične kompozicije završila je 2010. godine te je nastavila sa studijem medijske kompozicije, kojeg je 2013. uspješno završila te stekla titulu magistre s 23 godine, kao najmlađa u klasi.

Lana Janjanin piše tekstove, sklada i aranžira glazbu za vlastiti jazz sastav s kojim redovito nastupa na internacionalnim pozornicama, kao i za klasične i jazz orkestre, kojima po prilici i dirigira. Tijekom bogate karijere surađivala je s brojnim renomiranim glazbenim imenima i orkestrima, a svjetske pozornice je osvojila kao solo izvođačica, ali i dio jazz sastava.

Debitantski album autorske glazbe pod nazivom "A Minute of Love" Lana je objavila krajem 2018. godine, a iste godine objavljen je i dvostruki album "Miracles" u suradnji s Dinom Rizvić i Jazz orkestrom HRT-a. Godinu kasnije bila je nominirana i za glazbenu nagradu Porin u kategoriji "Novi izvođač godine". 

29.08.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh